Marea Britanie amenință că va expulza cetățenii care nu aplică la timp pentru noul statut post-Brexit

Marea Britanie a amenințat că va expulza cetățenii din UE în cazul în care aceştia nu reuşesc să aplice la timp pentru noul statut de imigrant după Brexit şi va acorda clemenţă doar în situații excepţionale, potrivit unor surse informate pe această temă, relatează Reuters.

Conform unor directive neraportate anterior, guvernul a elaborat o listă restrânsă de excepţii, cum ar fi persoane cu incapacitate fizică sau mintală sau copii ai căror părinţi nu reuşesc să aplice în numele lor.

Guvernul britanic va introduce cele mai stricte măsuri de control la frontieră impuse în Marea Britanie în ultimele decenii, punând capăt priorităţii acordate migranţilor din ţări ale UE faţă de cei din alte state. Majoritatea cetăţenilor UE vor avea nevoie de o formă de permisiune prealabilă din partea guvernului pentru a rămâne în Marea Britanie.

Guvernul a fost deseori acuzat că nu a reuşit să stabilească cine locuieşte în Marea Britanie legal sau ilegal.

Potrivit unor cifre guvernamentale, puţin peste jumătate dintre cei 3,5 milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene care locuiesc în Marea Britanie au primit noul statut juridic înainte de termenul limită 31 decembrie 2020.

La 12 decembrie se organizează alegeri generale şi dacă guvernul conservator pierde, situația s-ar putea schimba, notează Reuters.

Ministerul de Interne a anunţat într-un comunicat că persoanele care nu reuşesc să respecte termenul limită din motive independente de voinţa lor vor mai putea solicita acordarea statutului legal.

Până acum, guvernul a informat că oficialii vor face tot ce pot pentru a acorda cetăţenilor UE dreptul de şedere, fără a menționa ce se va întâmpla cu cei care nu aplică la timp.

Grupuri de campanie se tem că mulţi cetăţeni ai UE aflaţi în mod legal în Marea Britanie ar putea să nu reuşească să aplice la timp şi consideră că planurile ca toţi cetăţenii UE să fie înregistraţi până la sfârşitul lui decembrie 2020 sunt prea ambiţioase.

Procesul de aplicare în Marea Britanie a fost criticat atunci când persoane care locuiesc de decenii în această ţară au afirmat că se confruntă cu un sistem birocratic inflexibil.

Chiar dacă schema de aplicare pentru noul statut de imigrant în Marea Britanie are succes în proporţie de 95%, aproximativ 175.000 de persoane riscă să nu reuşească să respecte termenul limită. (Agerpres)

  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?