Skip to content

Marea Britanie analizează legătura dintre problemele psihice și terorism

Un proiect care analizează legăturile dintre problemele mintale și terorism în trei orașe din Marea Britanie a fost extins la nivel național, după ce s-a descoperit că un număr semnificativ de persoane din cadrul programelor de combatere a radicalizării suferă de diferite forme de boli psihice, relatează Reuters.

Studiile arată că răspândirea problemelor de sănătate mintală ale teroriștilor care acționează împreună pentru a comite atentate majore este extrem de scăzută, însă o serie de atacuri comise de așa-numiții ‘lupi singuratici’ a alimentat temerile că bolile mintale ar putea fi un factor declanșator în cazul unora dintre aceste atacuri.

Autoritățile spun că unii dintre cei implicați în patru atacuri care au avut loc anul acesta în Marea Britanie și care au fost puse pe seama unor militanți islamiști par să fie persoane care s-au radicalizat pe cont propriu pe internet și a căror sănătate mintală este sub semnul întrebării.

Pentru a analiza îndeaproape chestiunea, poliția britanică a lansat în aprilie anul trecut programe pilot în trei dintre cele mai mari zone urbane din Anglia — Londra, Birmingham și Manchester—, implicând experți în sănătate mintală și ofițeri specializați în contraterorism.

Scopul a fost de a le oferi psihiatrilor șansa de a identifica persoanele cu probleme mintale din cadrul programului de combatere a radicalizării, Prevent, și de a le trata.

“Sunt surprins de faptul că se pare că există mai multe persoane cu probleme mintale decât ne-am fi așteptat”, spune profesoara Jennifer Shaw, responsabilă cu problemele de sănătate mintală din cadrul acestui program al poliției din Manchester, făcând referire la persoanele pe care le-a analizat echipa sa de la lansarea proiectului pilot.

Punerea în practică a acestui proiect pilot în cele trei orașe a fost considerată un mare succes de către guvern, așa că programul este extins la nivel național, a declarat pentru Reuters Jennifer Shaw, care este profesor de psihiatrie medico-legală la Universitatea din Manchester.

Însă secretomania din jurul programului Prevent, dar și în legătură cu un alt program de de-radicalizare, Channel, din cadrul proiectului general, este atât de mare, încât există puține informații despre succese sau eșecuri, iar studiile realizate de Jennifer Shaw nu au fost discutate până acum în mass-media.

Unii psihiatri susțin că nu a fost stabilită încă nicio legătură științifică între problemele de sănătate mintală și atacurile teroriste și sunt îngrijorați că aceste programe riscă să stigmatizeze persoanele care suferă de boli mintale.

Un alt psihiatru care lucrează la programele pilot a spus pentru Reuters că Biroul de Securitate și Contraterorism le-a transmis experților să nu dezvăluie niciun detaliu din descoperirile lor până când nu va fi făcut public raportul final.

Descoperirile ar urma să se numere printre datele despre persoanele din cadrul programului Prevent ce ar urma să fie făcute publice în această săptămână, potrivit Agerpres.ro.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!