Aproape 1.000.000 de persoane născute în afara Marii Britanii au părăsit țara anul trecut. Pandemia de Covid-19 pare să fi determinat cel mai mare exod, conform datelor oficiale prezentate marţi, informează Agerpres care preia o știre Reuters.

Cifrele Oficiului Naţional de Statistică (ONS) din Marea Britanie sugerează că în ultimele trei luni ale lui 2020 erau cu 795.000 de lucrători străini mai puţini decât cu un an mai devreme şi cu aproape un milion mai puţini rezidenţi născuţi în străinătate cu vârsta peste 16 ani.

Pe de altă parte, Regatul Unit a înregistrat cel mai mare număr de decese din cauza Covid-19 din Europa și se află pe locul patru în lume după SUA, Brazilia, Mexic și India.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la data de 23 februarie erau înregistrate 120.757 de decese.

MAREA BRITANIE: Cuplu de români, condamnat pentru scoaterea din țară a cinci migranți ilegali

Oficiul Național de Statistică a atenţionat că cifrele date publicității trebuie folosite cu prudenţă din mai multe motive.

În primul rând, metoda de raportare a răspunsurilor la numărul total de britanici porneşte de la premiza că populaţia generală a Regatului Unit a continuat să crească în acelaşi ritm ca înainte de pandemie, ceea ce generează un punct de pornire potenţial eronat.

De asemenea, studiul nu ţine cont de fluxurile migraţiei. Pandemia a determinat înlocuirea interviurilor realizate de Oficiu cu discuţii telefonice, deci este mai greu de spus dacă scăderea numărului de respondenţi străini reflectă într-adevăr o modificare a eşantionului.

Johathan Portes, profesor de economie şi politici publice la King’s College din Londra şi fost responsabil al Departamentului britanic pentru muncă şi pensii, a explicat că într-adevăr a avut loc realmente o migraţie în masă.

MAREA BRITANIE: Viză pentru românii cu cazier judiciar și cei care au avut interdicție

„Am fost martorii celui mai mare exod din Marea Britanie, fără precedent în istoria recentă”, a afirmat profesorul. El a mai precizat că este greu de spus dacă lucrătorii plecați vor mai reveni după terminarea pandemiei.

De exemplu, cetăţenii Uniunii Europene care nu şi-au făcut formalităţile pentru a se asigura că îşi păstrează dreptul de rezidenţă în Marea Britanie după Brexit s-ar putea confrunta cu dificultăţi legale.

Lucrătorii născuţi în UE reprezintă majoritatea celor plecaţi din Regatul Unit în ultimul an, mai arată studiul Oficiului. Pe de altă parte, profesorul Portes susține că din cauza modului în care s-au făcut calculele cifrele pot să fie subestimate.

El a mai contestat și previziunile Oficilui cum că peste 1.000.000 de britanici s-ar întoarce din străinătate și a declarat că aceste date par neplauzibile.

ANGLIA: Șofer român de TIR, arestat pentru că încerca să scoată migranți ilegali din țară

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA