MAREA BRITANIE: Căpitanul unui pescador care a ucis trei români, un an de închisoare

Căpitanul unui pescador a fost condamnat pe 12 martie 2021 la un an de închisoare după ce nava sa a trecut peste o mică ambarcațiune în care erau patru români aflați la pescuit. Trei dintre ei au murit înecați, iar al patrulea a fost salvat câtvea ore mai târziu.

Ancheta a scos la iveală că David Marr, aflat la timona navei de pescuit Vertrouwen, era preocupat să scrie mesaje pe o rețea de socializare și era atent la laptop în loc să urmărească radarul.

Tragedia a avut loc puțin după miezul nopții din 6 august 2017 în largul coastei engleze, în apropiere de Sussex. Vertrouwen a lovit ușor James 2, barca în care se aflau românii.

Numai unul dintre ei a scăpat și a fost scos din apă cinci ore mai târziu. Mircea Bebi Ilie, în vârstă de 43 de ani, cumnatul său, Irinel Popovici și Traian Dumitrache, șeful unui prieten de-al lor, au murit înecați.

Newsromania a publicat în 2019 detalii despre tragedie când căpitanul pescadorului a pledat vionvat: Scoțian, acuzat de moartea a trei români în 2017 – VIDEO

Singurul supraviețuitor i-a spus lui Lewes Crown Court că l-a văzut pe Vertrouwen de la aproximativ un kilometru distanță și toți cei patru bărbați semnalaseră „ca nebunii” cu torțe înainte de coliziune, se arată într-un comunicat al Parchetului Coroanei (Crown Prosecution Service) din 12 martie 2021.

Foto sus: Mircea Ilie (stânga) și Irinel Popovici. Foto jos: Traian Dumitrache

În ciuda acestui fapt, Vertrouwen continua mai departe în aceeași direcție cu aceeași viteză, iar barca lor era lua apă.
Procuroarea Libby Clark a explicat că David Marr, căpitanul, a continuat să navigheze, ignorând faptul incidentul.

„Dovezile au arătat că ar fi putut să vadă luminile de pe barca James 2 cu șase minute înainte de impact, dar a continuat să navigheze direct spre barcă cu consecințe tragice. Nu era neobișnuit ca bărcile de pescuit mici, precum James 2, să se afle în această zonă și inculpatul ar fi trebuit să fie atent la acest lucru”, a mai explicat ea.

Salvarea eroică a cargoului Săvinești, sărbătorită în Anglia de 40 de ani

Investigațiile au arătat că atât radarele principale, cât și cele de rezervă ale Vertrouwen au fost înlocuite la 3 august 2017, cu doar câteva zile înainte de incident, și au fost verificate pentru a se asigura că funcționează.

De asemenea, membrul echipajului care preluase de la David Marr cartul a confirmat că echipamentul radar funcționa corect când a preluat schimbul la doar câteva ore după incident.

David Marr are 55 de ani și a fosst condamnat pentru că nu a supravegheat corect radarul, așa cum prevede Regulamentul privind transportul maritim (Distress Signals and Prevention of Collisions Regulations) 1996.

Raportul autorităților britanice a aratăt că mare vină au avut-o și românii care nu aveau veste de salvare, nu aveau lumini la ambarcațiune și nu aveau pregătire pentru a naviga în timpul nopții pe mare.

Bun pescar, Mircea Bebi Ilie, în vârstă de 43 de ani, cumpărase James 2 în martie 2017 cu 600 de lire sterline la o licitație online și i-a făcut câteva modificări. Acestea au redus flotabilitatea ambarcațiunii.

Epava lui James 2 a fost găsită cu sonarul șase luni mai târziu. Nu suferise stricăciuni structurale în urma coliziunii.

SUA: Inginer român, marinar pe un cargobot, riscă 61 de ani de închisoare

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!