Skip to content

MAREA BRITANIE: Cetăţean român, condamnat la aproape 12 ani de închisoare pentru exploatare sexuală

Anghel Iordache condamnat la inchisoare Marea Britanie

Un cetăţean român a fost condamnat de autorităţile din Marea Britanie la 11 ani şi 8 luni de închisoare pentru exploatarea sexuală a două persoane, la numai câteva luni de la informarea transmisă de Poliţia Română colegilor britanici.

Anghel Iordache, în vârstă de 49 de ani, a fost condamnat în urma unei anchete începute după ce polițiștii au răspuns la solicitarea Poliției Române de verificare a situației de la o adresă din Leeds în luna martie a acestui an.

„În cursul lunii martie 2022, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, în baza informaţiilor obţinute cu privire la situaţia de risc şi exploatare a două tinere românce pe teritoriul Marii Britanii, au transmis cu operativitate aceste date autorităţilor britanice prin intermediul canalelor de cooperare poliţienească internaţională, în vederea verificării situaţiei şi salvării celor două victime”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, vineri.

Operaţiunea de salvare desfăşurată de poliţiştii din Leeds a condus la arestarea lui Iordache şi eliberarea celor două victime, ce ar fi fost exploatate sexual de acesta.

„Din cercetări a reieşit că tinerele ar fi fost recrutate din România, fiind ulterior transportate în Regatul Unit al Marii Britanii, unde ar fi fost obligate prin ameninţări şi violenţă să practice prostituţia, fiind cazate la mai multe adrese situate pe teritoriul Marii Britanii”, arată sursa citată.

Persoanele cu care victimele ar fi fost obligate să întreţină relaţii sexuale contra unor diferite sume de bani ar fi fost racolate prin intermediul unor anunţuri postate de către cel în cauză.

În patru luni de la informarea transmisă de Poliţia Română poliţiştilor britanici, respectiv în luna iulie, Iordache a fost judecat şi condamnat la executarea pedepsei cu închisoarea de 11 ani şi opt luni pentru exploatarea sexuală a celor două victime.

„Sper că acest rezultat va da oamenilor încredere să raporteze poliției activitățile care ar putea fi legate de sclavia modernă, astfel încât să putem lua măsuri cu partenerii împotriva celor care sunt implicați în această practică îngrozitoare”, a declarat Al Cheyne, inspector la Poliția West Yorkshire.

Inspectorul a făcut apel la femeile care au fost victime ale exploatării sexuale să se adreseze cu încredere poliției și le-a asigurat că ofițerii britanici vor tratata „aceste chestiuni în detaliu și cu discreție pentru a-i aduce pe autorii acestor infracțiuni oribile în fața justiției”.

Ani grei de închisoare pentru românii care au ținut sclav un conațional în Anglia

ANGLIA: Calvarul unui sclav român din Bristol umilit de trei conaționali

ANGLIA: Proxenet român, condamnat la 12 ani de închisoare. I-a promis victimei un loc de muncă la o fabrică