MAREA BRITANIE: Doi români, condamnați la 28 de ani de închisoare pentru un transport de cocaină de 3.000.000 £

Doi români au fost condamnați la peste 28 de ani de închisoare pentru că au încercat să introducă cocaină în valoare de peste 3.000.000 de lire sterline în Marea Britanie.

Drogurile erau într-o camionetă, potrivit unui comunicat de presă al National Crime Agency (NCA) – Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate din Marea Britanie.

Marian Macovei și Iulian Ioan Stratulat, ambii de 25 de ani, au fost condamnați pe 1 martie 2021 la 12 ani și șase luni, respectiv 15 ani și nouă luni pentru că au fost prinși în timp ce încercau să introducă 39 de kg de cocaină în Marea Britanie.

Macovei și Stratulat sunt ambii din județul Suceava, dar primul are reședință în Germania, conform comunicatului NCA.

Potrivit NCA, în seara zilei de 29 august 2020, cei doi au fost opriți la controalele de frontieră britanice din Coquelles, Franța. Călătoreau într-o autoutilitară Renault Trafic, la volanul căreia se afla Macovei.

La controlul de frontieră, Stratulat le-a spus ofițerilor că se îndreaptă spre Londra unde vor sta o zi și că transportă „colete și bere”.

Român, condamnat în Anglia. Cocaină de 1.200.000 £, sub paravanul unei afaceri fantomă

Stratulat avea un telefon mobil criptat, tipul folosit adesea de infractori pentru a comunica anonim și pentru a nu fi detectați de autorități.

La percheziționarea vehiculului, au fost găsite mai multe pachete lipite cu bandă adezivă. Acestea erau ascunse în spatele unui panou de plastic care căptușea interiorul camionetei în spatele scaunului șoferului.

Pachetele conțineau pulbere albă care, în urma testării, s-a dovedit că este cocaină. Alte pachete au fost găsite în spatele unui panou atât pe partea șoferului, cât și a pasagerului.

În total, aproximativ 39 de kilograme de cocaină au fost găsite din interiorul autoutilitarei. Experții NCA au evaluat transportul la aproximativ 3 milioane de lire sterline, prețul străzii.

Intervievați de anchetatorii NCA, Macovei și Stratulat au negat că ar fi știut ceva despre droguri și au dat vina unul pe celălalt pentru organizarea călătoriei.

Ulterior, ei au pledat nevinovat, dar Macovei s-a răzgândit. Pe 12 februarie 2021, a pledat vinovat și a primit o pedeapsă mai mică.

Pe 24 februarie 2021, amicul său, Stratulat, a fost găsit vinovat în urma unui proces care a durat două zile. Două zile. În România, un astfel de proces ar fi durat ani.

„Această captură și ancheta care a urmat au ținut o cantitate uriașă de cocaină departe de străzile Regatului Unit. Macovei și Stratulat au căutat să câștige bani rapid dintr-un comerț care alimentează violența și exploatarea în Marea Britanie și în întregul lanț de aprovizionare. Comerțul cu droguri din clasa A este aproape întotdeauna legat de criminalitatea organizată”, a declarat un oficial NCA.

ANGLIA: Șofer român de TIR, condamnat pentru trafic de droguri. Cocaina valora 1.000.000 £

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!