Skip to content

MAREA BRITANIE: Guvernul vrea să introducă taxa de drum din cauza mașinilor electrice

Autoritățile britanice intenționează să introducă taxa de drum din cauza mașinilor electrice. În prezent, taxe rutiere există doar pe autostrada M6, pe M 25 la Dartford Crossing peste fluviul Tamisa, zonele aglomerate ale Londrei și la câteva tuneluri și poduri.

Șeful Trezoreriei, Rishi Sunak, susține că ideea unui sistem național de tarifare ar trebui impus pentru a acoperi deficitul de 40 de miliarde de lire sterline cauzat de britanicii care își cumpără tot mai mult autoturisme electrice.

Un plan similar a fost abandonat  în 2007, dar autoritățile s-au lovit atunci de o reacție negativă a populației când aproape 2.000.000 de șoferi au semnat o petiție împotrivă. Atunci taxa propusă a fost de 1,50 lire sterline pentru fiecare milă parcursă. Această taxă ar trebui să suplimenteze veniturile din accizele și taxele pe combustibil încasate de Trezorerie care scad din cauza fcreșterii vânzărilor de autovehicule electrice.

Pe de altă parte, guvernul susține că astfel se va reduce și poluarea. Guvernul condus de Boris Johnson intenționează să accelereze interzicerea vânzărilor de mașini noi pe benzină și diesel începând cu 2030. Data inițială era 2040, dar Johnson face presiuni pentru 2030.

Interzicerea vânzării de mașini noi pe benzină și diesel va avea un impact masiv asupra bugetului, TVA-ul pe combustibil generând în prezent aproape șase miliarde de lire sterline pe an.

O sursă guvernamentală a declarat că Trezoreria a analizat opțiunile pentru un sistem național de tarifare a drumurilor, dar nu este un subiect urgent. Vânzarea vehiculelor electrice în Marea Britanie a crescut cu aproape 170% în 2020, scrie Daily Mail.

Numărul de mașini deținute de persoane fizice a scăzut în zone care reprezintă 31,5% din populația Angliei – adică 16 milioane de persoane – conform cifrelor publicate de autoritatea rutieră. Această tendință arată că oamenii se îndreaptă spre o societate cu mai puțină poluare, zgomot și emisii mai mici de carbon.

În prezent, aproximativ 40 de milioane de mașini circulă pe drumurile Marii Britanii.

Autocamion radiat în Marea Britanie și cu numere de înmatriculare false, depistat la frontieră

Boris Johnson a stabilit un BREXIT fără Acord. Măriri de prețuri la alimente și riscuri pentru siguranța publică

MAREA BRITANIE: Șomajul crește. Disponibilizările, cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani