Skip to content

MAREA BRITANIE: Îngrijitoare din România, condamnată pentru maltratarea unei paciente de 84 de ani

O româncă în vârstă de 24 de ani a fost condamnată pentru maltratarea unui paciente în vârstă de 84 de ani, la casa de îngrijire Wirral unde lucra.

Potrivit unui comunicat al Parchetului (Crown Prosecution Service – CPS) din 7 aprilie 2021, Valentina Baghiu a bătut, a amenințat și a bruscat bătrâna care era fragilă și suferea de demență. Multe dintre înjurături erau în limba română.

Incidentele au fost filmate cu telefonul mobil al româncei în timp ce aceasta lucra la Birch Tree Manor Nursing Home.

Primul videoclip o prezintă pe Baghiu împungând-o pe victimă cu o mătură și strigând la ea să rămână trează. În cel de-al doilea videoclip, românca râde și o batjocorește și o lovește pe bătrâna care încerca să se apere și a devenit foarte stresată.

„Dă-te jos de pe mine!” și „Urăsc ce-mi faci, lasă-mă în pace!” spunea bătrâna în timp ce încerca să se ridice și să se îndepărteze, dar nu a reușit pentru că Baghiu a apucat-o de încheietura mâinii și împins-o înapoi în scaun. Chiar dacă victima a urlat de durere, românca i-a arătat pumnul, se mai arată în comunicatul Parchetului.

Românca a fost suspendată de la locul de muncă pe 9 decembrie 2019 și a apoi fost arestată. Din păcate, până la momentul la care a venit suspendarea, bătrâna a murit din cauze care nu au legătură cu maltratarea sa.

Sursa foto: Liverpool Echo

Fiica victimei le-a spus polițiștilor că mama sa i-a spus că un membru al personalului o împingea, o lovea cu pumnii și striga la ea. Uneori avea vânătăi la brațe, dar familia a crezut că acest lucru se datorează doar faptului că bătrâna se învinețea ușor.

Un traducător de limba română a identificat câteva dintre comentariile pe care Valentina Baghiu le adresa victimei în videoclipuri.

Românca a fost acuzată de maltratarea și neglijarea intenționată a unei persoane de către un lucrător de îngrijire. Ea a pledat vinovată pe 5 ianuarie 2021. O instanță din Liverpool a condamnat-o pe 7 aprilie 2021 la șase luni de închisoare, suspendată pentru 18 luni.

De asemenea, trebuie să presteze 75 de ore de muncă în folosul comunității, să participe la o activitate de reabilitare timp de maximum 15 zile, să fie supravegheată de Serviciul de Probațiune și să plătească o taxă de 122 lire sterline.

ITALIA: Bătrână grav bolnavă, îmbrâncită și luată la palme de îngrijitoarea sa din România – VIDEO

Procurorii au cerut inițial cinci ani de închisoare, dar judecătorul a luat în considerare faptul că românca nu mai avusese probleme cu legea, că a recunoscut faptele, că are un fiu de cinci ani în România, că este gravidă și că, în timpul pandemiei, viața în pușcărie nu este una tocmai plăcută, scrie publicația Liverpool Echo.

Avocatul Valentinei Baghiu a precizat că clienta sa nu a oferit nici o scuză pentru acțiunile sale. El a mai spus că românca avea nu avea experiență și pregătire în acest domeniu, că era tânără și lucra foarte mult. Muncea în schimburi de câte 12 ore, uneori 29 de zile din 31 într-o lună. Avocatul a mai explicat că Baghiu nu va mai putea lucra în sectorul de îngrijire și că are un nou loc de muncă într-un depozit.

„Acesta este un caz incredibil de trist. Au crezut (n.r. – membrii familiei) că mama lor este în siguranță, dar ea a devenit victima unui agresor lipsit de inimă și insensibil care a filmat atacurile asupra mamei lor pentru că i se părea amuzant. Munca bună a marii majorități a îngrijitorilor nu trebuie uitată atunci când ies la iveală acțiunile unor oameni precum Valentina Baghiu. Sunt merele rele”, a declarat procurorul Alan Currums.

AUSTRIA: Îngrijitoare din România, acuzată că și-a falsificat testul de coronavirus ca să poată îngriji un bătrân