Marea Britanie, Paradisul proxeneților români. Parlamentarii din Regatul Unit cer măsuri urgente

Mai mulți parlamentari britanici au cerut ministrului de Interne al Marii Britanii, Priti Patel, să ia măsuri împotriva proxeneților, în special împotriva celor care aduc românce pe străzile din Regatul Unit.

Marea Britanie este „Paradisul Proxeneților” și locul unde femeile din România sunt exploatate sexual la scară industrială, au explicat pentru The Guardian parlamentarii britanici.

Există dovezi că mii de femei sunt constrânse să practice sexul imediat după ce au fost aduse în Marea Britanie de rețele criminale care exploatează legile relativ liberale privind prostituția.

Luni, 26 octombrie 2020, a avut loc un summit online la care au participat politicieni, ofițeri superiori de poliție și diplomați. Tema a fost modalitățile de abordare a acestei chestiuni.

„Exploatarea sexuală la scară industrială a femeilor române de către bărbații din Marea Britanie este un scandal național”, a spus Dame Diana Johnson, președintele grupului parlamentar pentru lupta împotriva exploatării sexuale – APPG, un grup parlamentar din care fac parte toate partidele.

Ea a îndemnat Marea Britanie să urmeze alte țări precum Franța, Irlanda și Suedia pentru a contracara cererea care stimulează traficul sexual. În aceste țări, plata serviciilor sexuale este incriminată și site-urile de specialitate sunt închise.

Johnson a explicat că în urma unei anchete din 2018 a grupului parlamentar s-a constatat că, în 212 de anchete ale Poliției care aveau ca obiect exploatarea sexuală, 39% dintre victime erau românce.

Ofițerul Stuart Peall a anchetat timp de nouă luni o grupare care a traficat femei pentru sex din România în nord-vestul Angliei. El și-a exprimat frustrarea față de legislația lejeră din Marea Britanie.

„Până să nu punem capăt modelului de afaceri al traficului sexual prin reprimarea cererii și introducerea la proxenetism a site-urilor, traficul sexual va continua”, a explicat el.

Datele Poliției din Leicester arată că din 421 de femei pe care le-a găsit lucrând în bordeluri, 362 (86%) erau din România. Poliția Northumbria a constatat că 75% dintre cele 259 de femei și bărbați din bordelurile din comitat erau din România.

„A sosit timpul ca Priti Patel să oprească Marea Britanie să fie un paradis al proxenetului”, a mai spus Johnson.

Organizatorul summit-ului, Kat Banyard, director al organizației UK Feminista, a declarat că Marea Britanie este o destinație de top și cu risc redus pentru traficanții sexuali.

Pe de altă parte, Ministerul de Interne (Home Office) insistă că se angajează să combată traficul de persoane, dar nu este convins că a introduce in sfera proxenetismului site-urile de profil este o metodă eficientă de combatere a acestui flagel.

„Actele de cumpărare și vânzare a sexului nu sunt în sine ilegale în Anglia și Țara Galilor. Cu toate acestea, există multe activități care pot fi asociate cu prostituția și care sunt infracțiuni”, a declarat pentru The Guardian o sursă.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Interne a spus că prioritatea este protejarea victimelor și anchetarea celor care exploatează persoanele vulnerabile din domeniul prostituției.

Laetitia Gotte este președintele Asociatiei Free, un grup care susține victimele exploatării sexuale din România și a declarat că este inacceptabil să profiți de vulnerabilitățile femeilor din România. „Cererea trebuie oprită”, a subliniat Gotte.

Potrivit raportului APPG, rețele de crimă organizată din România profită de dorința româncelor de a-și găsi un loc de muncă în Regatul Unit. Li se plătește călătoria și prin metoda loverboy li se promite un loc de muncă legitim.  În fiecare caz pe care ofițerul Peall l-a instrumentat, a existat un loverboy care a fost condamnat.

Odată ajunse în Marea Britanie, femeilor li se spune că au datorii față de gruparea criminală și sunt constrânse să practice prostituția. Tacticile de intimidare includ robia, amenințările fizice, reținerea cărții de identitate, supravegherea și violența. Prin acestea, a mai explicat ofițerul, se menține controlul asupra victimelor.

LONDRA: Român suspect de proxenetism a lovit cu toporul polițiștii care veniseră să-l aresteze. Opt femei, salvate

Au obținut 1 milion de euro din exploatarea unor românce în Franța. Proxeneții au fost reținuți

Nouă suspecți din Argeș, anchetați pentru trafic de persoane și proxenetism. Una dintre victime, ucisă în Elveția

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!