Skip to content

MAREA BRITANIE: Român, arestat în aeroport pentru trafic de migranți. Venea spre București

Un român a fost arestat pe 27 septembrie 2021 în Aeroportul Luton de către ofițerii Agenţiei Naţionale de Combatere a Criminalităţii Organizate din Marea Britanie (National Crime Agency – NCA), fiind acuzat de trafic de migranți, se arată într-un comunicat al instituției.

Vasile Costache, în vârstă 53 de ani, a fost arestat înainte să se îmbarce într-un zbor spre București. El este acuzat că a încercat să introducă în Regatul Unit 17 afgani bărbați, femei și copii. Aceștia era ascunși într-o autoutilitară

Arestarea sa are legătură cu o operațiune din iunie 2019 când autoutilitară Mercedes înregistrată în Marea Britanie a fost interceptată de poliția olandeză, într-o anchetă comună cu NCA.

Migranții au fost încărcați lângă Breda, Olanda, și vehiculul se îndrepta spre localitatea Hook of Holland, lângă Rotterdam. De acolo ar fi ajuns cu un feribot către Harwich, Marea Britanie.

Poliția olandeză a găsit 17 persoane ascunse în compartimente speciale din lemn aflate în spatele unor cauciucuri.

Din grup făceau parte și cinci copii cu vârste cuprinse între cinci și 14 ani, precum și o femeie însărcinată.

Șoferul autoutilitarei a fost arestat și trimis în judecată de către autoritățile olandeze. Anul trecut a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare de către o instanță din Rotterdam.

Potrivit comunicatului NCA, Costache, care folosește și numele Vasile Matei, a cooperat cu mai multe persoane pentru a organiza transportul migranților din Olanda în Anglia. El trebuia să se deplaseze la Harwich pentru a se întâlni cu grupul de afgani în momentul în care aceștia ajungeau.

Costache a fost audiat și acuzat că a facilitat imigrația ilegală. Arestarea sa face parte dintr-o anchetă mai largă a NCA privind spălarea banilor și criminalitatea organizată în materie de imigrație.

Ofițerul Chris Hill, cel care a condus ancheta, a declarat că arestarea românului este ultima piesă dintr-un puzzle și că ancheta a fost complexă, dar toate persoanele implicate au fost acuzate.

Șofer român, prins cu un migrant ascuns sub patul din cabină: „Aveam nevoie doar de 3.000 de euro pentru a plăti școala fiului meu”