Skip to content

MAREA BRITANIE: Scandal Casa Regală vs. Netflix provocat de ultimul sezon al serialului„The Crown”

Politicieni, experți în monarhia britanică și prieteni ai Coroanei au făcut front comun după apariția ultimului sezon al serialului „The Crown” acuzând Netflix că dezinformează, scrie The Daily Mail. Ei susțin că serialul trebuie marcat drept ficțiune și apară casa regală britanică, a doua cea mai veche instituție din Europa după papalitate.

Apărătorii monarhiei au avertizat că serialul conține multe scene importante care nu au avut loc niciodată. Netflix face față unor critici tot mai intense după ce a fost acuzat că a fabricat un șir de incidente controversate în seria a patra a „The Crown”.

Manipularea acestor evenimente ar putea afecta viitorul monarhiei, mai scrie The Daily Mail. Publicația a lansat pe 22 noiembrie o campanie prin care cere Netflix să arate clar milioanelor sale de telespectatori că poveștile The Crown răsucesc adevărul și prezintă ficțiunea ca fapt.

Referindu-se la imaginea prințesei Diana, fratele acesteia a spus că se teme că telespectatorii vor „uita că este ficțiune”. Generalul Sir Richard Dannatt, fost șef al armatei britanice, care a avertizat „există un risc real ca istoria să fie rescrisă”.

Ultimul sezon al „The Crown” a fost lansat duminica trecută și o mare parte a sezonului  se concentrează pe căsătoria dintre Charles cu Diana și presupuse tensiuni în relația dintre regină și premierul Margaret Thatcher. Se sugerează în mod greșit că aventura dintre Camilla și Charles a continuat pe tot parcursul căsătoriei sale cu Diana. De fapt, Charles nu a avut practic niciun contact cu Camilla în primii cinci ani de căsătorie în 1981, potrivit sursei citate.

Peter Morgan, creatorul The Crown, a explicat că „uneori trebuie să renunți la acuratețe, dar nu trebuie să renunți niciodată la adevăr”.

Hugo Vickers, istoric regal important și autor al The Crown Dissected, a spus că este absolut vital ca la începutul fiecărui episod să fie afișat un mesaj care avertizează spectatorii că serialul este fictiv. „Peter Morgan spune că combină incidentele, ceea ce este de înțeles, dar, de asemenea, răsucește faptele și astfel transformă adevărul în ceva atât de denaturat încât devine o minciună”, a explicat Vickers.

Netflix, care ecranizează The Crown, este reglementat de autoritatea de reglementare olandeză, deoarece sediul său european se află în Țările de Jos. În ianuarie, Netflix a dezvăluit că 73 de milioane de familii din întreaga lume au urmărit The Crown de când a început în 2016.

Clive Irving, un autor regal care locuiește în SUA, a declarat că mulți americani consideră evenimentele descrise în The Crown drept „adevăr evanghelic”. Earl Spencer, fratele prințesei Diana, împărtășește această idee. „Americanii îmi spun că au urmărit The Crown de parcă ar fi luat o lecție de istorie. Ei bine, nu au făcut-o”, a declarat el.

Un fost ministru în guvernele conduse de Margaret Thatcher și John Major a spus că „The Crown” este plin de erori și invenții. Pe de altă parte, criticii de televiziune aduc tot mai multe laude aceastei noi serii.  The Daily Mail scrie că „The Crown” este un atac crud și mincinos asupra funcționarilor publici care nu se pot apăra, respectiv familia regală.

Surse: Regina Marii Britanii va abdica la vârsta de 95 de ani. Prinţul Charles devine REGE

Discurs istoric al reginei Elisabeta a II-a: Țara se confruntă cu „un moment din ce în ce mai solicitant”

Britanicii nu sunt interesați de nunta REGALĂ. ”Am încetat să mai fim o naţiune de monarhişti”