Skip to content

Marea Britanie se confruntă cu o lipsă acută de muncitori în construcții

Marea Britanie se confruntă cu o lipsă acută de muncitori în construcții

Lipsa acută de muncitori în construcții pune sub semnul întrebării planurile ambițioase ale guvernului britanic de a construi 1,5 milioane de locuințe până în 2029 în Anglia, un element cheie pentru stimularea creșterii economice, relatează Reuters.

Partidul Laburist condus de premierul Keir Starmer a câștigat alegerile din iulie pe baza promisiunii de a stimula creșterea economică, de a îmbunătăți infrastructura și de a reforma serviciile publice. Sectorul construcțiilor reprezintă 6% din PIB-ul Marii Britanii, având un rol esențial în sprijinirea altor industrii.
►►► Tinerii din Regatul Unit care refuză să muncească vor pierde ajutoarele sociale

Deși dezvoltatorii au salutat planurile guvernului de a reforma sistemul de planificare urbană și de a elibera mai mult teren pentru construcții, mulți avertizează că aceste obiective nu sunt realizabile fără a rezolva deficitul de forță de muncă și de competențe. Aceste lipsuri au readus în discuție necesitatea unei regândiri a sistemului de imigrație post-Brexit, în paralel cu o mai bună formare profesională pentru atragerea tinerilor într-o forță de muncă îmbătrânită.

„Nu avem destui muncitori nici pentru volumul actual de construcții, cu atât mai puțin pentru a ajunge la 1,5 milioane de locuințe în următorii cinci ani”, a declarat Colin Cole, directorul executiv al Lioncourt Homes. Compania sa, care dispune de aproximativ 1.000 de muncitori, majoritatea subcontractați, funcționează deja la capacitate maximă.

Cole a adăugat: „Ne va fi greu să atragem suficienți contractori pentru a satisface această cerere”. Lioncourt urmează să deschidă luna viitoare cel de-al doilea cel mai mare șantier rezidențial al său, într-un oraș din centrul Angliei, Worcester.
►►► „Brexit-ul a fost un dezastru”. 40.000 de locuri de muncă pierdute în sectorul financiar din Londra

Compania și-a propus să crească vânzările la 250 de locuințe între martie 2025 și martie 2026, față de 165 în ultimele 12 luni, iar în următorii cinci ani să ajungă la 500 de unități. Aceste planuri sunt anterioare reformelor anunțate de noul guvern.

Deficitul de candidați pentru locurile de muncă în Marea Britanie este o problemă de lungă durată, agravată de votul pentru Brexit din 2016 și de pandemia de COVID-19, numărul de posturi vacante fiind încă ridicat față de perioada de dinainte de pandemie.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!