Rata şomajului în Marea Britanie a ajuns în perioada iunie – august 2020 la cel mai ridicat nivel din cauza pandemiei care a afectat piața muncii.

Datele publicate pe 13 octombrie de Oficiul Naţional de Statistică – ONS arată că disponibilizările au ajuns la cel mai ridicat nivel din 2009 când țara a fost puternic afectat criza financiară globală. Economiştii se aşteptau ca rata şomajului să nu fie atât de mare, potrivit BBC şi Reuters, preluate de Agerpres.

„De la debutul pandemiei, numărul total al angajaţilor a scăzut cu aproximativ o jumătate de milion, tinerii fiind cei mai afectați”, a afirmat un oficial al ONS.

El a adăugat că s-a înregistrat un număr ridicat de concedieri în anumite industria hotelieră, turism și în agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Aproximativ 1,5 milioane de persoane nu erau angajate în perioada iunie – august 2020, în timp ce disponibilizările au ajuns la 227.000. Pe de altă parte, numărul celor care au solicitat beneficii oferite de locurile de muncă a atins 2,7 milioane în septembrie, o creştere de 1,5 milioane coparativ cu  luna martie.

Analiştii Citibank sugerează că rata şomajului ar putea ajunge în prima jumătate a anului viitor 8,5%, un nivel care nu a mai fost înregistrat de la începutul lui 1990.

Ministrul britanic de Finanţe a anunţat vineri un nou program pe şase luni conceput să stopeze creşterea şomajului. Se va oferi un ajutor suplimentar companiilor şi angajaţilor care şi-au oprit activitatea în urma restricţiilor impuse.

Executivul va plăti până la două treimi din salariul fiecărui angajat, dar nu mai mult de 2.000 de lire sterline lunar dacă lucrează pentru companii care au fost forţate să se închidă temporar.

Economia britanică este cea mai afectată dintre cele considerate importante la nivel global, scăzând cu puțin peste 20% în a doua jumătate a acestui an.

MAREA BRITANIE introduce un sistem cu trei niveluri de ALERTĂ anticoronavirus

MAREA BRITANIE: Peste 80% dintre locuitorii cu simptome de COVID-19 nu respectă autoizolarea

MAREA BRITANIE: A fost lansată o aplicație de monitorizare a persoanelor testate pozitiv cu coronavirus

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA