Skip to content

MAREA BRITANIE: Un Mercedes înmatriculat în România a fost văzut în apropierea locuinței lui Skripal înainte de otrăvire

Un Mercedes înmatriculat în România a fost văzut în apropiere de locuința fostului spion rus Sergei Skripal de mai multe ori cu o săptămână înainte să fie otrăvit cu un agent neurotoxic, scrie Daily Mail.

Potrivit martorilor, unul dintre cei patru ocupanți ai mașinii de culoare neagră era o femeie.

Polițiștii care încearcă să-i găsească pe asasinii care i-au otrăvit pe Skripal și pe fiica acestuia Yulia în martie, au vizionat înregistrările camerelor de supraveghere CCTV ale unei benzinării Shell din Salisbury, unde a fost văzut Mercedesul.

Operațiunea de amploare – cu numele de cod Operation Fairline – a costat deja autoritățile britanice 7,5 milioane de lire sterline.

În cadrul unei întâlniri publice detectivii au fost întrebați privind această mașină. Însă detectivul-șef Kath Barnes a spus: „Nu pot comenta nicio relatare individuală în această privință”.

Pe timpul întâlnirii o femeia a afirmat că Mercedesul a fost văzut „de patru ori într-o săptămână înainte de atac”. „O dată era la o benzinărie de pe Wilton Road. Mașina avea numere românești și în ea se aflau patru persoane. Există înregistrări CCTV. Au plătit cu cardul”, a adăugat aceasta.

„Au fost văzuți de patru ori lângă Salisbury dimineața devreme, în jurul orei 6.30, de asemenea noaptea pe la 11.00 – 12.00… te întrebi dacă făceau cumva vreun fel de recunoaștere. O mașină est-europeană, circulând cu patru persoane, la acele ore, de mai multe ori, aproape de locuința lui Skripal, cu siguranță este ceva relevant”, a mai spus femeia.

Un detectiv implicat în anchetă a răspuns că „atunci când îi vom prinde pe vinovați și îi vom duce în fața judecătorilor, atunci va ieși la iveală întreaga poveste, după prezentarea dovezilor. Nu vreau să pun în pericol ancheta”.

Poliția britanică crede că agentul neurotoxic Novichok a fost întins pe mânerul ușii locuinței lui Skripal la finalul săptămânii pe 3-4 martie. Skripal, de 66 de ani, și fiica sa Yulia, de 33 de ani, au supraviețuit și se recuperează acum într-un loc secret.

Întâlnirea dintre public și polițiști a avut loc în Amesbury unde Charlie Rowley, de 45 de ani, și Dawn Sturgess, de 44, au fost intoxicați luna trecută după ce au găsit o sticlă sigilată cu parfum de marcă, care de fapt conținea Novichok.

Dawn Sturgess a decedat după ce a pulverizat pe ea o doză fatală din substanța uleioasă.