MAREA BRITANIE: Veri mai fierbinți și ierni mai umede până în 2070

Marea Britanie se va confrunta cel mai probabil cu veri mai fierbinţi şi mai secetoase şi cu ierni mai umede până în anii 2070, alături de o creştere a nivelului mării, ce va provoca inundaţii, din cauza efectelor generate de modificările climatice, potrivit prognozelor pe termen lung realizate de Biroul de Meteorologie (Met Office) din această ţară, informează luni Reuters, citată de Agerpres.

Pentru a ajuta familiile şi companiile să îşi planifice mai uşor activităţile viitoare, un raport ce are la bază informaţii ştiinţifice transmise de Met Office şi provenind din alte surse din lumea întreagă a alcătuit o gamă vastă de scenarii climatice pentru următorul secol, în funcţie de concentraţiile de gaze cu efect de seră ce vor fi eliberate în atmosferă.

UK Climate Projections 2018 indică o creştere a temperaturilor din timpul verilor, mai multe episoade meteorologice extreme şi o creştere a nivelului mării în Marea Britanie. Acţiuni urgente sunt necesare pentru a contracara aceste fenomene.

Chiar şi în cazul scenariului cu cea mai mică concentraţie de emisii, temperaturile medii anuale vor creşte cu până la 2,3 grade Celsius până la sfârşitul acestui secol.

Potrivit scenariului cu cea mai mare concentraţie de emisii, temperaturile din timpul verilor ar putea creşte cu 5,4 grade Celsius până în 2070, iar cele din timpul iernii vor creşte cu până la 4,2 grade Celsius.

Şansele ca Marea Britanie să se confrunte până în 2050 cu o vară la fel de umedă ca aceea din acest an sunt de 50%.

Vara din 2018 a fost cea mai fierbinte din istoria înregistrărilor meteorologice din Marea Britanie, cu şase săptămâni de vreme călduroasă, în timpul cărora temperaturile diurne au depăşit cu regularitate în multe zone ale ţării pragul de 30 de grade Celsius.

Potrivit aceluiaşi raport, cantitatea medie de precipitaţii în timpul verii ar putea să scadă cu 47% până în 2070, iar cea din timpul iernii ar putea scădea cu până la 35%.

În acelaşi registru, nivelul mării ar putea să crească cu până la 1,1 metri până în anul 2100, sporind riscurile de producere a unor inundaţii.

“Prognozele noastre arată că nivelul mării va creşte pe parcursul secolului al XXI-lea şi dincolo de anul 2100 în toate scenariile cu creşteri de emisii – ceea ce înseamnă că putem să ne aşteptăm la o creştere atât a frecvenţei, cât şi a amplitudinii nivelurilor extreme ale apelor în jurul coastelor Marii Britanii”, au declarat reprezentanţii Met Office într-un comunicat.

Deşi Marea Britanie şi-a redus deja emisiile de gaze cu efect de seră cu peste 40% în raport cu anul 1990, prognozele arată că această ţară se va confrunta în viitor cu fenomene meteorologice extreme dacă nu vor fi întreprinse acţiuni suplimentare, precizează acelaşi raport.

Raportul a fost realizat de Met Office Hadley Centre, în parteneriat cu Guvernul britanic şi cu Agenţia pentru Mediu din Marea Britanie. Documentul reprezintă prima actualizare majoră de după 2009 a prognozelor climatice britanice.

  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA