Odată cu acordul Brexit și ieșirea Marii Britaniii din Uniunea Europeană, s-a reintrodus regimul de vize pentru cetățenii români.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului român al Afacerilor Externe, începând cu data de 1 ianuarie 2021, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord își va asuma pe deplin statutul de stat terț în relația cu statele Uniunii Europene, inclusiv cu România.

Regimul de vize și condițiile de călătorie pentru cetățenii europeni, inclusiv cei români, se vor schimba. Conform noilor reglementări, românii vor putea intra pe teritoriul Regatului Unit pentru șederi de scurtă durată (ex. în scop turistic, în vizită etc.) pentru o perioadă de până la șase luni într-un an, fără a avea nevoie de o viză de intrare. Cei care doresc să muncească în cele șase luni trebuie să obțină, în prealabil, o viză de intrare.

Carantină 14 zile la sosirea din Germania, Austria, Italia și Marea Britanie. Zborurile dinspre și către Regatul Unit, reluate

Până la data de 30 septembrie 2021 inclusiv, intrarea pe teritoriul Marii Britanii se va putea realiza în baza pașaportului sau a cărții de identitate românești valabile. După această dată, se va putea călători doar pe baza pașaportului valabil (pașaport simplu electronic, pașaport simplu temporar).

Cetățenii români care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o durată mai mare de șase luni (pentru activități de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de viză din partea autorităților britanice.

Cetățenii români posesori ai unui pașaport simplu electronic pot obține viza online prin accesarea paginii de internet https://www.gov.uk/browse/visas-immigration. Aici, solicitanții au la dispoziție un ghid care conține procedura detaliată de obținere a vizei. Persoanele care posedă un pașaport biometric vor putea completa cererea, inclusiv confirmarea identității, utilizând o aplicație pentru telefoane inteligente (tip smartphone). Solicitările pentru obținerea vizei nu se pot depune în baza cărții de identitate.

Cetățenii români care nu dețin pașaport simplu electronic și aplică în baza unui pașaport simplu temporar trebuie să depună documentația personal la centrul regional pentru vize din România – Bucharest Visa Application Centre, DBH-Group Serviced office, adresa: București, sector 1, strada Buzești nr. 50-52, et.2 Business Center. Pentru depunerea documentației, este necesară programarea prealabilă online la https://pos.tlscontact.com/bbu_en.

ANGLIA: Șofer român de TIR, vinovat de uciderea a 39 de migranți ilegali

Autoritățile britanice au operaționalizat deja procedurile pentru primirea de solicitări de viză în următoarele scopuri: studii, activități de muncă (muncitori calificați, lucrători înalt calificați în anumite domenii/Global Talent, personal medical și asistenți), afaceri (inovare, desfășurarea de afaceri tip start-up). Solicitanții vor avea de plătit o taxă de viză, cuantumul acesteia fiind disponibil la: https://www.gov.uk/government/publications/visa-regulations-revised-table/fees-5-october.

Până în prezent, autoritățile britanice nu au furnizat date cu privire la procedurile aplicabile lucrătorilor sezonieri.

Pentru orice persoană care are mențiuni înscrise în cazierul judiciar, precum și cele cărora le-a fost refuzată, în trecut, intrarea pe teritoriul Regatului Unit, autoritățile britanice recomandă depunerea unei cereri pentru obținerea vizei și pentru deplasările de scurtă durată (sub șase luni), potrivit datelor comunicate prin intermediul portalului https://www.gov.uk/browse/visas-immigration.

ANGLIA: Ceas în valoare de 67.400 de lire sterline, furat de un cuplu de români

Aceste noi condiții sunt rezultatul deciziei autorităților britanice care, de la data de 1 ianuarie 2021, vor implementa un nou sistem de imigrație bazat pe puncte (point-based immigration system – PBS).  Informații privind noul sistem de imigrație, unele inclusiv în limba română, pot fi consultate la https://www.gov.uk/government/news/sistemul-de-imigrare-pe-baza-de-puncte-al-marii-britanii.ro.

Pentru verificarea îndeplinirii condițiilor legate de viză, autoritățile britanice au elaborat o pagină de internet utilă aplicanților: https://www.gov.uk/check-uk-visa.

Ministerul Afacerilor Externe din România recomandă cetățenilor să se informeze anterior efectuării unei deplasări în Regatul Unit. Noile reguli nu afectează cetățenii români acoperiți de Acordul de retragere și eligibili pentru EU Settlement Scheme.

În cazul în care sunteți cetățean european care la 31 decembrie 2020 locuiește în Marea Britanie, dvs. și familia dvs. puteți aplica la programul de stabilire al cetățenilor UE pentru a continua să stați în Marea Britanie după 30 iunie 2021. Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 30 iunie 2021.

ANGLIA: Șofer român de TIR, arestat pentru că încerca să scoată migranți ilegali din țară

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA