Nu erau doar de origine chineză cei 39 de oameni găsiți morți în TIR-ul groazei debarcat marți în sudul Angliei din Belgia, așa cum anunțase poliția britanică inițial.

Și nu au murit toți în tăcere, fără a lăsa o ultimă, dramatică mărturie a uneia dintre multele tragedii ale migranților.

Mesajul cel mai sfâșietor vine din Vietnam, unde părinții unei fete de puțin peste 20 de ani se arată convinși că fiica lor este una dintre cele 39 de persoane – 31 de bărbați și 8 femei – găsite fără viață în containerul frigorific al acelui camion blestemat sosit în Anglia din Belgia.

Etapa finală a uneia dintre multele călătorii organizate de rețele de traficanți de persoane care și în Occident obțin câștiguri din imigrația clandestină.

O tragedie asupra căreia continuă să ancheteze Essex Police în colaborare cu alte agenții de securitate și autorități din diferite țări.

Într-o anchetă care până acum a dus la patru arestări: șoferul nord-irlandez al TIR-ului, Mo Robinson, de 25 de ani; doi presupuși organizatori ai traficului, un bărbat și o femeie de 38 de ani ambii rezidenți în Warrington, Cheshire, în Anglia; și un nord-irlandez de 48 de ani arestat în ultimele ore în timp ce încerca să se îmbarce într-un avion pe aeroportul Stansted.

Dar noi neclarități continuă să iasă la iveală. Identificarea tuturor celor 39 drept chinezi, făcută pe baza primelor verificări ale investigatorilor englezi probabil numai pe baza trăsăturilor somatice asiatice ale acelor cadavre, a fost repusă în discuție de Ambasada Chinei la Londra.

Cu atât mai mult cu cât examenele medicilor legiști abia au început, așa cum a și recunoscut Poliția engleză.

Cel puțin trei familii vietnameze, aflând de cele întâmplate, și-au exprimat bănuiala că și-au pierdut persoanele dragi în obscuritatea acelei remorci.

Două, conform relatărilor făcute de The Guardian și BBC, au informat că au primit marți mesaje de la un fiu de 26 de ani și de la o fiică de 19 ani care scriau că sunt pe punctul de a urca la bordul unui „container” în Belgia și că trebuie să-și „închidă mobilul” pentru a evita să fie identificați la controlul de frontieră.

Însă povestea cea mai teribilă este cea a părinților lui Pham Thi Trà My, o tânără cu vârsta de peste 20 de ani care cu certitudine și-a redeschis telefonul la un moment dat.

Îmi pare rău, mamă. Călătoria mea în străinătate nu a decurs bine. Te iubesc atât de mult! Mor pentru că nu pot respira”, a scris fata într-un mesaj trimis mamei sale.

Mesajele sale au fost trimise marți la puțin după ora 22.00, ora britanică: când containerul, conform anchetelor, naviga pe un feribot pe Marea Nordului între localitatea belgiană Zeerbrugge și Purfleet, Anglia.

Mesaje de adio adresate mamei, cu înspăimântătoarea conștiență a unei morți iminente: fără aer și fără lumină.

Poliția britanică a declarat inițial că victimele sunt cetățeni chinezi, dar este posibil ca majoritatea să fie din Vietnam

Poliţia presupunea că morţii erau chinezi, dar Beijingul a declarat că naţionalităţile nu au fost încă confirmate. Oficiali chinezi şi vietnamezi lucrează acum în strânsă colaborare cu poliţia britanică, au declarat ambasadele lor.

Părintele Anthony Dang Huu Nam, un preot catolic din oraşul izolat Yen Thanh în provincia Nghe An din nordul Vietnamului, la 300 km sud de Hanoi, a declarat că există o legătură între victime şi mai multe familii din zonă.

“Întregul district este acoperit de întristare”, a declarat Nam, în timp ce rugăciuni pentru morţi răsunau în difuzoarele din oraş sâmbătă.

“Colectez în continuare datele de contact pentru toate familiile victimelor şi voi organiza o ceremonie pentru a ne ruga pentru ele în această seară”, a adăugat el.

“Este o catastrofă pentru comunitatea noastră”.

Nam a mai declarat că mai multe familii i-au spus că ştiau despre rude care s-au dus în Marea Britanie şi nu au putut să-i contacteze pe cei dragi.

Ministerul de Externe vietnamez a declarat într-un comunicat sâmbătă că a cerut ambasadei sale din Londra să acorde asistenţă poliţiei britanice în identificarea victimelor.

Două noi arestări în cazul camionului cu 39 de cadavre găsit lângă Londra

Descoperire macabră în Anglia: TIR cu 39 de cadavre, găsit la un complex industrial

Sute de migranți, transportați cu TIR-uri în Marea Britanie printr-o rețea condusă de un român și un kurd

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?