Migranții plătesc între 10.000 și 50.000 de dolari ca să ajungă în Europa

Moartea a 39 de migranţi, descoperiţi într-un camion frigorific lângă Londra, nu-i opreşte pe locuitorii provinciilor sărace din Vietnam, de unde proveneau o parte dintre victime, să-şi părăsească meleagurile natale în speranţa unei vieţi mai bune în Europa, relatează AFP, citată de Agerpres.

Chiar dacă victimele nu au fost încă oficial identificate în aşteptarea rezultatelor ADN, mai multe familii vietnameze sunt sigure că este vorba de rudele lor, de la care nu mai au veşti.

După descoperirea, pe 23 octombrie, a celor 39 de migranţi morţi îngheţaţi într-un container denumit “camionul ororii” şi în faţa valului de reacţii la nivel internaţional, reţelele de traficanţi lucrează mai discret în Vietnam.

Cu toate acestea, chiar dacă este posibil ca “ele să-şi suspende un timp activitatea, ele nu vor dispărea”, şi-a arătat convingerea un traficant de persoane din provincia Ha Tinh, centrul Vietnamului, de unde proveneau majoritatea victimelor.

Business-ul este prea rentabil: călătoria spre Europa îi costă pe imigranți între 10.000 şi 50.000 de dolari, ceea ce obligă familiile să-şi vândă pământurile sau să împrumute bani. “Datorăm şi acum în jur de 8.600 de dolari”, spune Nguyen Dinh Gia, sigură că fiul ei se afla în camionul frigorific.

Acesta lucra pe un post de chelner în Franţa şi trimitea între 250 şi 430 de dolari pe lună rudelor sale pentru achitarea datoriei. El le-a spus de curând că vrea să-şi găsească un loc mai bine plătit.

Călătoria este riscantă şi periculoasă, uneori chiar tragică. În pofida promisiunilor, traficanţii de persoane adesea nu-i duc pe migranţi decât până în Franţa sau Belgia, iar aceştia trebuie să întreprindă singuri o ultimă călătorie periculoasă, adesea ascunşi între roţile camioanelor, pentru a trece Canalul Mânecii.

Mesaje din camionul groazei: „Mor, mamă! Nu pot respira. Te iubesc atât de mult!”

Poliția belgiană a găsi 12 migranți vii într-un camion frigorific. Alerta a fost dată de șofer

BELGIA: Doi soți români, condamnați pentru trafic de migranți în Marea Britanie

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA