Skip to content

Român condamnat în Anglia pentru exploatarea unor conaționali: „Vă rup picioarele”

Un român care le-a promis compatrioților săi o viață mai bună a fost găsit vinovat de sclavie, lovire și amenințare.

David Lupu, de 29 de ani, le-a spus că vor beneficia de cazare gratuită și vor primi 50 de lire sterline pe zi pentru niște lucrări de demolare.

În realitate le-a plătit numai o mică parte din suma promisă și le-a confiscat documentele de identitate.

În plus, cei 14 români au fost înghesuiți într-un apartament cu numai un dormitor din Leyton East London.

Când au descoperit că acesta trăia o viață de huzur pe munca lor, românii l-au luat la întrebări însă el l-a lovit cu pumnii pe unul dintre ei și i-a amenințat pe toți cu moartea în caz că vor continua să ceară bani.

Muncitorii dormeau pe unde apucau: în bucătărie, în dormitor sau în coridor. Românul le-a spus că li se permite să iasă din casă numai câte doi odată și i-a avertizat că ar putea fi arestați dacă sunt descoperiți de poliție.

Mai mult, bărbatul le-a adus la cunoștință că îi datorează sute de lire sterline pentru chirie și alte cheltuieli și i-a forțat să muncească îndelung pentru a-i restituit acești bani.

În timp ce Lupu se bucura de un apartament spațios la etaj și mânca numai mâncare bună, pentru ”angajații” lui a cumpărat numai mâncare de calitate proastă și i-a înfometat.

Pentru lucrările de construcții efectuate de muncitori Lupu a primit onorarii substanțiale și până la urmă a cedat presiunii și a început să dea fiecărui român câte 50 de lire sterline.

Doi dintre muncitori au încercat să caute ajutor când Lupu a fost pentru scurtă vreme plecat din țară, însă când s-a întors a amenințat că le va rupe picioarele și le va ataca familiile din România, sperând ca astfel să-i țină sub control.

Judecătorii de la Inner London Crown Court l-au condamnat vineri, 24 martie, la șapte ani de închisoare. Aceștia au considerat că deși victimele nu a fost restricționate fizic, odată ce Lupu le-a luat cărțile de identitate, acestea erau sub controlul lui. În plus, erau amenințate cu agresiuni.

Poliția londoneză a declarat că va continua operațiunile de contracarare a cazurilor de sclavie modernă, informează publicația britanică Metro.