Skip to content

Români din Londra: „Dacă noi plecăm, cine o să le mai facă muncile?”

Mulți români din Marea Britanie cred în mod greșit că statutul lor în Regatul Unit va fi rezolvat automat de Ministerul de Interne după Brexit.

The Guardian a publicat miercuri, 19 septembrie, un amplu articol despre românii din Londra și ce cred ei despre Brexit.

Românii sunt a doua comunitate de imigranți din Regatul Unit ca mărime, dar vor fi printre cei mai vulnerabili după Brexit. Mulți dintre ei ocupă meserii vitale în aprovizionarea supermarketurilor, în îngrijirea bătrânilor, în domeniul hotelier.

„Mulți dintre români nu citesc presa din Regatul Unit și asta îi face vulnerabili. Mulți cred că statutul lor de rezidență permanentă va fi rezolvat în mod automat dacă își plătesc taxele și respectă legea”, a declarat pentru The Guardian Florina Tudose de la un ONG.

Jurnaliștii de la The Guardian au însoțit-o pe Tudose în două comunități de români din nordul Londrei pentru a afla ce cred aceștia despre Brexit. Ziariștii au aflat astfel că românii au venit în Marea Britanie pentru o viață mai bună, nu să profite de sistemul de asigurări sociale.

O româncă care lucra la o măcelărie le-a spus că nu-și face griji. „Am trăit 17 ani în Italia și nu știu dacă eram acolo ilegal. Nimănui nu-i păsa. Nu am fost oprită atunci, de ce ar fi acum diferit?”, a explicat ea jurnaliștilor.

Dragoș Grinici are 37 de ani și este bucătar în Dollis Hill, o zonă frecventată de români. De 20 de ani lucrează în străinătate: Grecia, Cipru, Belgia, Olanda, Malta, Italia și Germania. Din Germania a plecat în 2016 în Anglia.

Dragoș Grinici este bucătar la un restaurant din nordul Londrei (Foto: The Guardian)

În restaurantul în care lucrează jumătate dintre cei 35 de angajați sunt români și doar trei sau patru britanici. „Angajații britanici ai restaurantului nu sunt de încredere, se dau bolnavi în special la începutul săptămânii și românii sunt chemați să-i înlocuiască”, le-a povestit el jurnaliștilor.„Ce va face Anglia fără noi? ”, se întreabă el.

„Nu avem niciun viitor în România din cauza corupției”, a încheiat Dragoș nu înainte de a-i întreba retoric pe jurnaliști unde vor găsi britanicii oameni pentru muncile de jos.

O româncă care lucrează se gândește să plece acasă. În doi ani de când e în Anglia s-a împrietenit cu o singură persoană. Ea este exemplu clar al unei munci grele pe care britanicii nu ar face-o.

De un an și jumătate muncește în depozitul ALDI din Swindon. „Munca e groaznică, e grea, în depozit sunt între 0 și 2 grade. Trebuie să ridic zilnic 2.000 de cutii cu lapte, pizza, carne, suc. Am avut o normă de 300 de cutii pe oră în perioada de probă de trei luni. Nu faci norma, pleci acasă ”, a povestit ea.

Un singur britanic a lucrat în depozit de când ea muncește acolo. A rezistat trei zile. Românca urăște ceea ce face, dar o face pentru bani: 12 lire sterline/oră. Asta înseamnă că într-o săptămână bună câștigă 500 de lire sterline.

Roxana Berlotan are 30 de ani și conduce o echipă la o fermă de fructe de pădure din Kent. În România a absolvit facultatea de inginerie economică în agricultură. Inițial, nu a vrut să rămână aici, dar până la urmă s-a răzgândit.

Câștigă bani frumoși comparativ cu cât ar fi luat în România, dar s-a săturat de modul în care sunt tratați românii în general. „Dacă vorbești românește în supermarket, vezi fețele oamenilor. Ne urăsc”, a declarat ea jurnaliștilor. Nu îi place când oamenii spun: „Sunteți români, ați venit doar să ne luați locurile de muncă, sunteți țigani, profitați de sistemul social”.

Roxana Berlotan s-a săturat de modul în care sunt tratați românii în Anglia (Foto: The Guardian)

„Nu am primit nici o liră sterlină fără să muncesc pentru ea. Orice englez care vine să caute de muncă la fermă este bine primit, dar nu vine și totuși oamenii spun că le furăm locurile de muncă”.  Proprietarul fermei la care lucrează este deja îngrijorat că nu v-a mai putea aduce mână de lucru după Brexit.

În ciuda programului greu de muncă, româncei îi place cum decurge viața ei în Marea Britanie. „Aș vrea să rămân aici, e aproape casa mea, dar cu Brexit, nu sunt sigură că vreau să-mi fac o viață aici”.

Tiberius Sîrbu, Sebi, este din Botoșani și a venit în Anglia pentru a-i oferi băiatului său în vârstă de 13 ani o viață mai bună. Este în perioadă de probă la un magazin deținut de un român în Burnt Oak. A mai muncit în Turcia și Polonia.

Tiberius Sîrbu a venit în Anglia pentru a-i oferi băiatului său o viață mai bună (Foto: The Guardian)

Speră ca în Londra să câștige 1.200 de lire pe lună, din care 300 trebuie să plătească pentru o cameră într-o locuință la comun. Vrea să muncească aici 20 de ani ca să ajungă la pensie. Nu a vizitat vreun muzeu, nu a fost la restaurant sau prin magazine, nici nu știe cum e viața de noapte a Londrei, scrie The Guardian.

De Brexit nu a auzit, iar locul de muncă i l-a găsit un prieten. Dacă nu ar fi venit în Londra, spune el, ar fi fost altundeva în Europa căutând de muncă.

Cristina este de fel din Târgoviște, are 43 de ani și deține un restaurant în Dollis Hill. A venit prima oară în Anglia în urmă cu 18 ani și spune că atunci toată lumea se comporta normal cu imigranții. A lucrat într-un hotel din Londra, apoi la o fabrică de cauciuc din Doncaster. Apoi a plecat în Barcelona și înapoi în România unde a deschis un mic magazin alimentar.

Nu conta dacă ai acte sau nu. Oamenii te tratau la fel. Acum, avem dreptul să muncim și oamenii ne tratează ca pe animale”, a declarat ea pentru The Guardian.

Cristina are împreună cu familia un restaurant (Foto: The Guardian)

Ea a mai spus că britanicii nu au încercat niciodată să înțeleagă România și că mulți conaționali au venit acasă din cauza chiriilor mari din Londra și din cauza incertitudinii privind Brexit.

Nici ea nu a auzit de schema de rezidență permanentă post-Brexit pe care o implementează Ministerul de Interne.

Ovidiu Șarpe are 72 de ani, este de patru decenii în Marea Britanie și are o cofetărie în nordul Londrei. Este printe cei mai cunoscuți membri ai comunității românești de aici. Nu crede că guvernul britanic este pregătit pentru Brexit.

Ovidiu Șarpe a fugit din România în timpul comunismului (Foto: The Guardian)

El spune că românii lucrează în foarte multe domenii și fac munci pe care englezii nu le-ar face. „Cred că Brexit este făcut pentru a scăpa de cei care profită de sistemul social. Britanicii învinovățesc 98% dintre români pentru ceea ce face restul de 2%. Te simți jenat câteodată să spui că ești român”.

Cătălin Constandiș a terminat Teologia și a venit în Regatul Unit în 2006 ca muncitor în agricultură. El și soția sa sunt acum cetățeni britanici și vor să rămână până când vor ieși la pensie, dar unii dintre prietenii lui părăsesc deja Marea Britanie.

Cătălin Constandiș a terminat Teologia și lucrează în agricultură (Foto: The Guardian)

În vârstă de 36 de ani, Cătălin este acum directorul unei ferme din West Country cu o cifră de afaceri de 7.000.000 de lire sterline și are în subordine 260 de oameni. El este de părere că munca sezonieră în agricultură nu mai este atât de atractivă din cauză că s-a devalorizat lira sterlină, dar și pentru că alimentele și chiriile s-au scumpit.

„Când mă gândesc cum era Marea Britanie, prețurile erau mici, puteai să economisești și să-ți cumperi lucruri. Nu existau antipatii față de români.”