Ambasadoarea României în Marea Britanie, Laura Popescu, a atras atenţia că termenul limită pentru solicitarea rezidenţei în Regatul Unit se apropie.

Români care au sosit pe teritoriul Regatului Unit până la data de 31 decembrie 2020 trebuie să solicite rezidenţa, asemeni tuturor cetăţenilor europeni, până la data de 30 iunie 2021.

„Dacă v-aţi hotărât să rămâneţi în Regatul Unit şi nu aţi aplicat pentru obţinerea statutului de rezident, vă rog să aplicaţi acum, pentru a vă proteja dreptul de trăi, lucra şi studia aici”, a scris pe Facebook ambasadoarea.

Potrivit Agerpres, informații despre procedura de înscriere EU Settlement Scheme destinată cetăţenilor europeni se găsesc pe pagina https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families.

Până la sfârşitul lunii martie, aproape 920.000 de români au solicitat statutul de rezident în Regatul Unit. Din aceștia, puțin peste 852.000 au primit aprobarea.

Cetățenii din cinci state UE se află în topul cererilor de rezidență soluționate pozitiv: polonezii (931.140), românii (852.310), italienii (478.830), portughezii (359.070) şi spaniolii (304.310).

Trebuie menționat că o treime dintre românii cu cererea aprobată au primit statutul de rezident permanent (‘settled status’), ceilalţi obţinând statutul de rezident temporar (‘pre-settled status’), potrivit sursei citate.

Statutul de rezident permanent poate fi obţinut de persoanele care au trăit în Regatul Unit cel puţin cinci ani. Cele care au trăit în această ţară mai puţin de cinci ani pot primit statutul de rezident temporar. Acesta poate fi transformat în cel de rezident permanent după ce solicitantul are cinci ani de reşedinţă.

Odată cu Brexit, cetăţenii europeni care doresc să lucreze în Marea Britanie trebuie să solicite o viză prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte.

Solicitanții trebuie să demonstreze că pot vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1, are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat şi salariul minim anual oferit de către sponsor/angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline).

Noul sistem de imigrare pe bază de puncte nu se aplică turiştilor şi nici cetăţenilor europeni care au obţinut sau urmează să obţină până la 30 iunie 2021 statutul de rezident permanent sau de rezident temporar.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!