Skip to content

Salvarea eroică a cargoului Săvinești, sărbătorită în Anglia de 40 de ani

Ziua de 15 februarie 1979 a rămas în memoria locuitorilor din micul port englez Well-next-the-Sea.

Un echipaj de salvare a reușit, în ciuda viscolului și vânturilor puternice, să salveze 28 de marinari români după 11 ore de luptă eroică cu marea.

Pe 15 februarie 2019, ultimul rămas în viață din echipajul salvator a fost invitat ca oaspete de onoare la ceremonie pentru a povesti ce s-a întâmplat în acea groaznică zi de iarnă.

„Este extraordinar că l-am putut aduce pe David Cox, pentru că acele evenimente trebuie păstrate vii în memorie”, a declarat pentru Fakenham Times președintele Wells Lifeboat, Peter Rainsford.

Dacă în Anglia povestea cargoului Săvinești este cunoscută, în România nu se găsește nimic online despre această extraordinară operațiune de salvare.

David Cox are 92 de ani și în 1979 era căpitanul ambarcațiunii de salvare care plecase să salveze cargoul Săvinești și echipajul acestuia.

Într-un oraș obișnuit cu misiuni de salvare pe mare, 15 februarie va rămâne în memoria locuitorilor.

Zăpada viscolită și vânturile puternice făceau ravagii pe coasta de est a Angliei lângă Norfolk, punând în mare pericol cargoul românesc Săvinești.

În dimineața zilei de 15 februarie 1979, Săvinești se afla la 12 mile de Wells și a raportat că întâmpină probleme din cauza motorului, care cedase, și a ancorei.

Nave de salvare mai mari care se aflau în porturile Cromer și Humber nu au putut fi lansate imediat.

Așa că la ora 10.24 dimineața mica ambarcațiune Ernest Tom Neathercoat de la Wells Lifeboat a plecat în misiune.

Echipajul era alcătuit din David Cox , Tony Jordan – secund, John Betts, Albert Court, Alan McDonald Cox – mecanici, John Nudds, Albert Warner și Graham Walker.

Echipajul eroic în 1979. În primul rând de la stânga la dreapta: David Cox, Tony Jordan, John Betts, Albert Court, Alan McDonald Cox. În spate: John Nudds, Albert Warner și Graham Walker (Foto: BH SMITH)

Din cauza condițiilor atmosferice, echipajul navei de salvare nu putea vedea decât la câțiva metri distanță.

Săvinești a fost văzută abia la ora 13.07 și echipajul de pe mica ambarcațiune a stat lângă nava românească două ore până când a sosit o navă mai mare de salvare din Humber.

Aceasta a reușit alături de alte două nave, Norwave și Lady Moira, să escorteze cargoul românesc la adăpost pe râul Humber.

Toți cei 28 de membri ai echipajului au ajuns în siguranță la mal.

Dar problemele nu se terminaseră pentru salvatorii din mica ambarcațiune (foto).

Ninsoarea lovea direct cockpitul și echipajul s-a luptat din greu cu marea pentru a ajunge la țărm. Era ora 21.50.

După 11 ore și 24 de minute în apele învolburate, înfruntând o furtună violentă, echipajul lui David Cox a ajuns în port.

Pentru misiunea eroică de salvare, căpitanul Cox a primit medialia de argint a Royal National Lifeboat Institution, iar echipajul diplome și medalii de merit.

Cargoul Săvinești a fost construit în 1978 la Șantierul Naval Brăila și avea un deplasament de 4.800 tone dead-weight.

Făcea parte dintr-o serie de 18 nave construite la Brăila, printre navele surori fiind Călărași și Râmnicu Vâlcea.

Nava avea o lungime de 106 metri, lăţimea de 14,8 metri şi pescajul de 8,5 metri. Dezvolta o viteză de 14 noduri.

A fost vândută în februarie 2000 alături de alte cinci nave.