Skip to content

SCOȚIA. Abuzul domestic psihologic, încriminat. Victimele pot cere ordin de restricție

În Scoția a intrat în vigoare o nouă lege care încriminează abuzul psihologic în familie și alte forme de comportament de control. În luna februarie a anului trecut, parlamentul scoțian a adoptat Legea privind abuzul domestic, stabilind astfel tacticile abuzive din punct de vedere psihologic și emoțional ca fiind infracțiuni de ordinul abuzului domestic.

O lege similară a intrat în vigoare în Anglia și în Țara Galilor în 2015, abuzul non-fizic fiind inclus în cadrul Legii privind criminalitatea gravă.

Legea scoțiană “acoperă toata amplitudinea comportamentului violent, amenințător, intimidant și de altă natură care controlează, care poate distruge autonomia victimei și recunoaște în continuare impactul negativ pe care il poate avea asupra copiilor abuzul domestic, relateaza Independent. Totodata, instanțele pot lua în considerare punerea în aplicare a unor ordine de restricție în cazul infractorilor condamnați pentru abuzuri, cu scopul de a-i impiedica sa contacteze victimele.

“Legea privind abuzul domestic prevede clar că formele de comportament coercitiv și de control reprezinta un abuz domestic și o crimă”, a declarat secretarul de stat al guvernului scoțian, Humza Yousaf.

O campanie de conștientizare publică a abuzurilor domestice, menită să încurajeze victimele să caute ajutor, a fost lansată în aceeași zi cu legea din 1 aprilie. Până la Actul privind abuzul domestic psihologic, numai formele fizice de abuz domestic au fost incriminate.

Mai jos, puteti urmari un material video care prezinta etapele abuzurilor emotionale in familie:

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!