La începutul lunii august 2017, trei români au murit înecați și unul a scăpat ca prin urechile acului după ce ambarcațiunea lor de pescuit a fost lovită de un pescador.

Căpitanul navei de pescuit a pledat nevinovat la începutul lunii martie 2019, urmând ca audierile preliminare să aibă loc pe 4 aprilie 2019.

Raportul Departamentului de Investigații a Accidentelor Maritime a guvernului britanic – MAIB publicat anul trecut raportul accidentului din pescadorul Vertrouwen și James 2, mica ambarcațiune a românilor.

Pe 6 august 2017, Vertrouwen cu o lungime de 26,24 m (Sursa foto MAIB) a lovit James 2 (5,64 m) în jurul orei. 00.26 în Sussex Bay, 1,6 mile sud-est de portul englez Shoreham-by-Sea.

Conform MAIB, scoțianul David Marr, în vârstă de 53 de ani, nu a fost deloc atent la radarul pescadorului, fiind ocupat să trimită mesaje pe o rețea de socializare.

Raportul autorităților britanice arată că mare vină o poartă și românii care nu aveau veste de salvare, nu aveau lumini la ambarcațiune și nu aveau pregătire pentru a naviga în timpul nopții pe mare.

În după-amiaza de 5 august 2017, patru români s-au întâlnit în Brighton și au plănuit să meargă la pescuit de macrou în Sussex Bay.

Bun pescar, Mircea Bebi Ilie, în vârstă de 43 de ani, cumpărase James 2 în martie 2017 cu 600 de lire sterline la o licitație online.

Între lunile mai și august 2017 i-a făcut câteva modificări. Petrecea mult timp pe mare cu ambarcațiunea.

Pe 5 august 2017 el i-a chemat la el acasă pe cumnatul său, Irinel Popovici, un prieten din Londra și șeful acestuia, Traian Dumitrache.

Au luat cina, au băut câteva sticle de bere și apoi s-au deplasat în port unde era ambarcațiunea.

La ora 21.45 au început să încarce echipamentul de pescuit și proviziile. Mircea Ilie a contactat autoritățile portuare prin radio și a obținut aprobarea să tranziteze portul.

La ora 22.30 a oprit ambarcațiunea la 1,6 mile de țărm și a lăsat-o în voia vântului și a curenților.

Apoi au desfăcut o sticlă de whiskey și au dat-o din mână-n mână în timp ce își pregăteau undițele.

La 23.54, pescadorul Vertrouwen a ieșit din radă și 15 minute mai târziu din port.

Căpitanul David Marr a pus nava pe pilot automat și a fost primul de cart.

La ora 00.24 folosea telefonul pentru a trimite un mesaj printr-o rețea de socializare unui prieten de pe o altă navă de pescuit.

În acel moment, Vertrouwen era la un sfert de milă de James 2.

După ce a trimis mesajul, căpitanul a început să întocmească raportul electronic de plecare din port.

Cam în același interval de timp, Mircea Ilie s-a dus în cabina lui James 2 pentru a fuma o țigară.

În timp ce era în cabină, ceilalți trei au văzut luminile de pe puntea Vertrouwen.

Inițial au crezut că pescadorul va trece pe lângă ei, așa că au continuat să pescuiască.

Pe măsură ce nava se apropia ca o umbră neagră de pupa  lui James 2, românii au realizat pericolul și l-au chemat pe Mircea Ilie să vină pe punte.

Acesta a pornit imediat motorul și a accelerat încercând să iasă din calea lui Vertrouwen, în timp ce ceilalți strigau și fluturau torțe sperând că cineva de pe puntea pescadorului îi va vedea.

Zadarnic, însă. Nimeni nu i-a văzut. La ora 00.26 Vertrouwen a lovit James 2 și siajul de la prova a acoperit pupa micii ambarcațiuni.

Când prova navei James 2 s-a ridicat din apă și era clar că ambarcațiunea se va scufunda, Mircea Ilie le-a spus tuturor să sară în apă.

Traian Dumitrache (foto) a luat o canistră goală de benzină ca s-o folosească ca un colac de salvare.

În timp ce era în apă, Irinel Popovici a folosit un cuțitcu care a tăiat un balon de acostare de pe marginea James 2.

Apoi i-a dat cuțitul celuilalt român, singurul supraviețuitor, care a făcut același lucru.

Valurile și curenții i-au despărțit în scurt. Mircea și Traian au continuat să strige după ajutor, în timp ce Irinel și supraviețuitorul au decis să înoate spre țărm.

După scurt timp, Irinel a dispărut în valuri. Apoi, cel care era cu el nu i-a mai auzit nici pe Mircea și Traian țipând.

Cu balonul de acostare sub braț, bărbatul în vârstă de 45 de ani a continuat să înoate spre țărm.

În tot acest timp, căpitanul de pe Vertouwen conversa pe rețeaua de socializare până când a fost înlocuit la ora 03.30.

În jurul orei 05.45, supraviețuitorul a fost văzut de un vas de pescuit care trecea prin zonă și a fost salvat.

Marinarii au anunțat Garda de Coastă și a fost demarată o majoră operațiune de salvare.

Unul dintre cei trei români a fost observat plutind de un elicopter al Gărzii de Coastă și dus la mal. Din păcate, Traian Dumitrache, în vârstă de 51 de ani, decedase.

Corpurile lui Mircea (stânga) și Irinel, în vârstă de 41 de ani (dreapta), au fost găsite opt zile mai târziu. Autopsia a arătat că toți au murit înecați.

Epava James 2 a fost găsită cu sonarul  șase luni mai târziu. Nu a suferit stricăciuni structurale în urma coliziunii.

Ancheta MAIB a scos la iveală faptul că marinarul care era de cart pe Vertrouwen, căpitanul vasului, era distrat umblând la telefonul mobil.

Dacă s-ar fi uitat pe geam ar fi văzut torțele aprinse de români. Din păcate, era absorbit în lumea virtuală.

Ambarcațiunea românilor putea fi să fie observată pe radarul Vertrouwen, dar căpitanul verifica ocazional radarul.

Mai mult, luminile de pe puntea lui Vertrouwen împiedicau vizibilitatea de pe puntea de coamndă.

James 2 era putea fi văzută de căpitanul David Marr pentru că apărea pe radarul din portul Shoreham-by-Sea. Din nefericire, acesta nu este folosit pentru traficul navelor, ci doar pentru verificarea incidentelor și accidentelor.

Raportul a mai scos la iveală și vina românilor. Aceștia nu purtau veste de salvare.

James 2 nu era suficient de pregătită și echipată pentru a pleca pe mare.

Distanța dintre punte și apă era inadecvată. Modificările aduse navei au redus flotabilitatea ambarcațiunii.

Luminile de navigare nu respectau standardele obligatorii, echipamentul de protecție de bază nu era purtat.

Niciunul dintre cei patru nu era calificat și aveau foarte puțină experiență de navigare pe mare în timpul nopții cu vase mici.

Mircea Ilie nu a lansat SOS fiind ocupat să scoată ambarcațiunea din calea pescadorului.

Dacă românii ar fi putut să alarmeze autorităile și dacă ar fi purtat veste de salvare ar fi trăit în mod sigur, se arată în raport.

Anchetatorii MAIB Supraviețuitorul a fost considerat foarte norocos că nu s-a înecat.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.