O instanță din Anglia l-a achitat pe un șofer de TIR care anul trecut a ucis cinci români într-un accident de circulație pe M6. Aceștia, patru femei și un bărbat, lucrau în agricultură la cules de fructe.

Grzabel Zbigniew este din Polonia, are 62 de ani, șofează de 42 de ani (de 11 ani în Anglia) și locuiește în Tipton, West Midlands. El a fost arestat și ulterior acuzat de conducere imprudentă și vătămare corporală gravă.

24 mai 2017 a fost o zi neagră pentru mai multe familii de români. Zbigniew conducea un TIR și nu a văzut Nissan-ul Micra în care erau românii, scrie presa britanică. Aceștia aveau vârste cuprinse între 34 și 56 de ani.

Accidentul a avut loc în jurul orei 04.20. Procurorii au susținut în instanță că șoferul polonez nu a văzut Nissan-ul care părea să aibă probleme mecanice.

Marius Zevian, soția sa Cucoana, Gheorghița Radu, Nicoleta-Marinela Florea și Marcela Sandu au murit pe loc. Soțul Marcelei, Aurel, a fost grav rănit. Nici unul dintre ei nu purta centură de siguranță, așa cum reiese din declarațiile date la proces.

Avocatul lui Grzabel Zbigniew a susținut că acesta nu a adormit la volan, este un om onest, decent, muncitor și nu a avut intenția să comită accidentul. Zbigniew a declarat că nu era obosit și că viteza cu care conducea era mai mică de 80 km/h.

În ciuda acestor declarații, procurorul a spus că declarațiile șoferului de TIR nu se susțin și că de fapt acesta nu a văzut mașina în care erau românii decât atunci când a fost prea târziu.

Practic, a precizat procurorul în timpul procesului, Zbigniew nu a avut nici o reacție la vederea Nissan-ului cu toate că autostrada era liberă și vizibilitatea, bună.

Procesul a durat o săptămână și ieri, 18 septembrie 2018, verdictul a fost unanim: șoferul TIR-ului a fost achitat de jurați. La aflarea verdictului, polonezul a plâns.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA