Şefa executivului britanic Theresa May a anunţat astăzi că va demisiona în data de 7 iunie din funcția de lider al Partidului Conservator deschizând astfel drumul pentru alegerea unui nou premier, transmite Reuters.

„Am făcut totul ca să conving parlamentarii să susțină acest acord. Din păcate, nu am fost în stare. Am încercat de trei ori. Acum îmi este clar că e în interesul țării ca un alt premier să continue acest efort”, a declarat May legat de Brexit.

May, care avea lacrimi în ochi la finalul discursului, l-a invitat pe succesorul său în fruntea Partidului Conservator şi al guvernului să încerce să ajungă la un consens pentru ca Regatul Unit să părăsească blocul comunitar.

Theresa May ar urma, aşadar, să fie încă prim-ministru atunci când preşedintele american Donald Trump va vizita Marea Britanie, între 3 şi 5 iunie.

Boris Johnson, fost ministru de externe, unul din promotorii principali ai Brexit-ului, se numără printre favoriţii la conducerea Partidului Conservator.

Theresa May, în vârstă de 62 de ani, a preluat şefia guvernului în iulie 2016, la scurt timp după referendumul la care 52% dintre votanţi s-au pronunţat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Ea nu a reuşit însă să strângă în jurul viziunii sale despre ieşirea din UE o clasă politică profund divizată, ca şi societatea britanică, pe acest subiect.

Acordul de divorţ pe care l-a negociat cu Bruxellesul a fost respins de trei ori de deputaţi, ceea ce a obligat cabinetul să amâne Brexit-ul cel târziu până la 31 octombrie – faţă de 29 martie, data iniţială – şi să organizeze scrutinul pentru Parlamentul European.

Marţi, Theresa May a prezentat un plan al ‘ultimei şanse’, ce prevedea unele compromisuri în încercarea de a-i convinge pe parlamentari.

Textul a fost supus însă unui val de critici, atât ale opoziţiei laburiste, cât şi ale euroscepticilor din propriul partid, conducând la demisia ministrului pentru relaţia cu parlamentul, Andrea Leadsom, miercuri seară.

Proiectul de lege, pe care Theresa May intenţiona să-l supună la vot la 3 iunie, nu figurează însă pe agenda legislativă anunţată joi de guvern deputaţilor.

  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?