UE critică Marea Britanie pentru aprobarea prea rapidă a vaccinului împotriva Covid-19

Uniunea Europeană – UE a criticat aprobarea rapidă de către autorităţile britanice a vaccinului împotriva COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech, susţinând că procedura europeană, deşi puţin mai lentă decât cea britanică, este mai riguroasă.

Regatul Unit a devenit miercuri, 2 decembrie, prima ţară din lume care a autorizat utilizarea pe scară largă a unui vaccin împotriva COVID-19, aviz venit la puţin mai mult de o lună după începerea evaluării datelor testelor clinice în urma unui proces de aprobare efectuat în regim de urgenţă.

Agenţia Europeană pentru Medicamente – EMA, însărcinată cu omologarea medicamentelor în UE, a reacţionat la anunţul britanic afirmând că procedura europeană de autorizare este mai de încredere, întrucât se bazează pe mai multe date şi implică mai multe verificări. EMA a reafirmat că va decide până pe 29 decembrie dacă va acorda o autorizaţie provizorie pentru vaccinul Pfizer-BioNTech.

COVID-19: Necunoscutele vaccinului produs de Pfizer. Cum funcționează sistemul

La rândul său, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus şi el că procedura EMA este „cel mai eficient mecanism de reglementare prin care tuturor cetăţenilor europeni li se va oferi acces la un vaccin sigur şi eficace”.

Unii europarlamentari au fost chiar şi mai expliciţi în criticile lor faţă de Regatul Unit, ţară care a ieşit anul acesta din UE şi se află în negocieri delicate cu europenii privind relaţiile post-Brexit.

„Considerăm această decizie ca fiind problematică şi recomand statelor membre să nu repete procesul în acelaşi mod” ca britanicii, a declarat Peter Liese, eurodeputat membru al partidului cancelarului german Angela Merkel. „Câteva săptămâni în plus de examinare aprofundată de către EMA sunt de preferat unei autorizări de urgenţă grăbite pentru distribuirea unui vaccin”, a adăugat acesta.

IOHANNIS: Vaccinarea întregii populații a României împotriva coronavirusului, în primăvară

Conform normelor europene, un astfel de vaccin necesită autorizarea EMA, dar statele membre ale UE pot să apeleze la o procedură de urgenţă care le permite distribuirea temporară a vaccinului.

Agenţia de Reglementare a Produselor Sanitare şi Medicale (MHRA) din Regatul Unit a insistat că autorizarea vaccinului produs de compania americană Pfizer împreună cu cea germană BioNTech a fost efectuată „fără a omite proceduri”. „Siguranţa populaţiei va avea mereu prioritate. Această recomandare (de folosire a vaccinului) a fost dată de MHRA după o evaluare ştiinţifică foarte riguroasă a fiecărei date”, a explicat responsabilul acestei agenţii, June Raine, susţinând că aceste vaccin „îndeplineşte cele mai stricte standarde de siguranţă, eficacitate şi calitate”.

Orban: Vaccinarea nu este obligatorie, dar le vom arăta oamenilor avantajele ei

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA