Un român care a violat un bărbat în Anglia își va ispăși condamnarea în țară

Autorităţile judiciare din Marea Britanie au cerut transferarea într-un penitenciar din România a lui Ilie Răzvan Ciubotaru, un băcăuan condamnat la 10 ani de închisoare pentru viol de Curtea Coroanei din Basildon, conform Adevărul.

Individul, care a mai fost condamnat pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de furt calificat şi tâlhărie pe teritoriul Franţei, Italiei şi Marii Britanii, a fost încarcerat pentru viol într-un penitenciar din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord după o decizie definitivă pronunţată de autorităţile judiciare britanice pe 17 august 2018.

Faptele se petrecuseră în urmă cu aproape doi ani.

„În data de 11 decembrie 2016, Ciubotaru a violat un bărbat, T.B., în Marea Britanie”, se arată în decizia Curții de Apel Bacău nr. 121/2019.

Ilie Răzvan Ciubotaru a fost de acord cu transferul (care se poate face însă şi fără consimţământul condamnatului) mizând, printre altele, şi pe faptul că legislaţia românească prevede pedepse mai uşoare pentru violatori, o serie de solicitări anterioare de transfer fiind soluţionate cu reducerea pedepselor, conform legislaţiei din România.

Va ieşi din închisoare în 2028

N-a fost şi cazul violatorului din Bacău. „În concret, faţă de faptele reţinute în prima hotărâre de condamnare, constatăm că legislaţia română sancţionează infracţiunile de viol (…) cu pedeapsa închisorii de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. În concret, pedeapsa principală de 3653 zile închisoare, aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de viol, prevăzută de Legea britanică din 2003 privind infracţiunile sexuale (…) nu depăşeşte limita maximă specială a pedepsei prevăzute de legea penală română. (…) Va dispune recunoaşterea în parte, numai sub aspectul pedepselor principale cu închisoare, Hotărârea judecătorească (…) rămasă definitivă la data de 17.08.2018 (…). Va dispune ca persoana condamnată să execute în România pedeapsa rezultantă de 3653 zile”, se mai arată în considerentele deciziei citate.

Violatorului i se vor lua în considerare cele 506 zile de închisoare deja executate, pedeapsa urmând a se considera executată în data de 22 februarie 2028.

Decizia Curţii de Apel Bacău a fost pronunţată în octombrie 2019. Hotârârea care recunoaşte sentinţa britanică şi admite transferarea individului într-un penitenciar din Romania este definitivă.

ANGLIA: Asistentă-șefă din România, judecată pentru neglijență în serviciu după ce o pacientă a murit

Recidivist din Călărași, condamnat pe viață în Anglia pentru asasinarea unui conațional

Marea Britanie amenință că va expulza cetățenii care nu aplică la timp pentru noul statut post-Brexit

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA