Skip to content

Zeci de nevoiași din Brașov, exploatați la sânge în Marea Britanie. Munceau în construcții

Autoritățile judiciare din România și Marea Britanie au derulat o acţiune comună pe teritoriul celor două state într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat format din 18 persoane. Gruparea era specializată în savârşirea infracţiunilor de trafic de persoane și trafic de minori.

„Începând cu luna februarie 2017, un număr de opt suspecţi, conviețuind împreună în cadrul unor relații de familie specifice membrilor comunității rrome, au constituit un grup infracțional organizat, grup la care au aderat ulterior şi alte persoane şi care a avut ca scop racolarea, transportarea, cazarea și exploatarea prin muncă a unor victime vulnerabile economic și social.

Victimele au fost exploatate prin obligarea la muncă prestată în străinătate, în regiunea Kingsbury din Marea Britanie, în domeniul construcțiilor, fiind recrutate în mod direct de către traficanții, care au acționat în cadrul unui grup structurat”, se arată într-un comunicat al DIICOT din 28 septembrie 2021.

Anchetatorii au dovezi că membrii grupului le-au recrutat pe victime inducându-le în eroare cu oferte de locuri de muncă irezistibile și le promiteau un salariu foarte mare în domeniul construcțiilor fără să le solicite vreo calificare. În plus, le mai făgăduiau că le asigurau cazare și hrană pe durata șederii lor în străinătate.

Gruparea constituită în scopul exploatării victimelor prin supunerea acestora la muncă fără respectarea condițiilor de securitate și sănătate în muncă și-a desfășurat activitatea începând cu luna februarie 2017 şi până în prezent. (comunicat DIICOT)

Membrii grupului au speculat vulnerabilitatea victimelor care proveneau din mediul rural, aveau un nivel scăzut de școlarizare, nu aveau un loc de muncă în România și trăiau în principal din ajutor social.

Victimele, se mai arată în comunicatul DIICOT, au fost transportate de către membrii grupării în Regatul Unit pentru a munci în construcții. După ce au fost cazate în locuinţele închiriate de către membrii grupării, victimelor nu le-a mai fost permis să plece fără acordul traficanților.

Le-au fost reţinute actele de identitate și au fost constrânse să muncească în folosul grupării pentru restituirea unor presupuse datorii ocazionate cu deplasarea și cazarea lor în străinătate. Pentru munca pe șantier primeau o mică sumă de bani.

„Sumele de bani provenite din activitatea infracțională, în valoare de aproximativ 250.000 de lire sterline, au fost însușite de către membrii grupării, în vederea achiziționării de autovehicule, bijuterii, terenuri și pentru construirea unor imobile”, susțin anchetatorii.

Victimele erau bătute în mod regulat, trăiau în locuinţe insalubre și erau nevoite de cele mai multe ori să-şi asigure hrana din pubele de gunoi.

Au fost identificate până în prezent 29 de victime din județul Brașov, patru dintre acestea fiind minore. În Marea Britanie au fost identificate 55 de victime, dintre care un minor, care au fost preluate în centre de protecție unde urmează să le fie acordat sprijin material și consiliere medicala și psihologică

Treisprezece bărbați au fost arestați în urma unei operațiuni comune a Metropolitan Police din Londra și a Poliției Române. Ancheta a fost demarată de polițiștii londonezi în august 2019 după ce serviciile de informații britanice au identificat o rețea românească de crimă organizată care opera între România și Marea Britanie.

Cetățenii adulți români au fost recrutați și traficați în zona Kingsbury din nordul Londrei pentru a lucra pe șantiere ca muncitori necalificați. Patru mandate de percheziție au fost executate în Harrow și Brent. Au fost confiscate și numerar și o armă de foc.

Bărbații au fost găsiți cazați în adrese cu mai multe ocupații, cu saltele care acoperă tot spațiul etajului. Ocupanții au fost găsiți dormind în condiții extrem de înghesuite. Aceștia primesc acum sprijin de la ofițeri specialiști.

Opt bărbați au fost arestați la Londra pentru trafic de persoane. Au fost duși la o secție de poliție din nordul Londrei. Alți cinci bărbați au fost arestați în România. Cei arestați au vârste cuprinse între 22 și 49 de ani, se arată într-un comunicat al Poliției Metropolitane din Londra.

Un polițist britanic și un român au jefuit „cărăușii” unei rețele de traficanți de droguri