Zeci de români, blocați pe unul dintre cele mai mari aeroporturi britanice

Zeci de români au rămas blocați pe cel de-al doilea cel mai mare aeroport din Marea Britanie. Oamenii ar fi trebuit să urce miercuri seară, 19 decembrie, la bordul unui avion WizzAir cu destinaţia Bucureşti, dar aeroportul Gatwick a fost închis după ce mai multe drone au fost observate în apropierea unei piste.

În această dimineață, joi 20 decembrie, reprezentanții aeroportului au anunțat că zborurile rămân suspendate. „Vă rugăm nu veniți la aeroport fără să verificați care este situația la compania aeriană. Ne pare rău pentru neplăceri, însă siguranța pasagerilor noștri este principala noastră preocupare”, scrie într-un mesaj transmis de reprezentanții aeroportului.

Nu doar românii au fost în această situaţie, deoarece alte zeci de zboruri au rămas la sol ori au fost redirecţionate spre alte aeroporturi din Regat, inclusiv în Manchester, Liverpool sau Birmingham, dar şi către aeroporturile din Amsterdam şi Paris, scrie Adevărul.

Autorităţile britanice au iniţiat o operaţiune de căutare a dronelor care au pătruns în spaţiul aerian al aeroportului Gatwick şi au avertizat că activitatea ar putea fi sistată pentru o perioadă de 24 de ore.

Pistele aeroportului Gatwick au fost închise după ce două drone au fost văzute în apropiere. Unele avioane cara urmau să aterizeze au fost redirecţionate spre alte aeroporturi, informează BBC.

Zborurile au fost suspendate după ora 21:00 GMT 23.00 ora României, când au fost văzute două drone care au zburat deasupra aerodromului.

Aeroportul a fost redeschisă pentru pentru 45 de minute , dar cei responsabili de securitatea zborurilor au fost forţaţi să-l închidă din nou pe fondul “unei noi vizite a dronelor”.

Reprezentanţii aeroportului Gatwick au prezentat scuze pasagerilor şi, împreună cu companiile aeriene au căutat cazare pentru cei afectaţi. De asemenea, au pus la dispoziţie mijloace de transport pentru a se deplasa de la celelalte aeroporturi către Gatwick.

Legea britanică prevede că este ilegală utilizarea unei drone la o distanţă de 1 km de aeroport sau de limita aeroportului. Zborul la o altitudine de 400 de metri care creşte riscul unei coliziuni cu o aeronavă cu echipaj şi este, de asemenea, ilegal. Punerea în pericol a siguranţei unei aeronave este o infracţiune penală, iar pedeapsa ajunge la cinci ani de închisoare.