BELGIA: Peste 100 de români, sclavi în construcții. Patronul riscă și o amendă de 4.000.000 de euro

Patronul unei firme din Belgia ar putea fi condamnat la doi ani de închisoare și la plata unei amenzi de 4.000.000 de euro după ce a fost acuzat că a exploatat peste 100 de muncitori români. Angajările în construcții se făceau printr-o firmă din România.

Printre partenerii români ai belgianului se numără și un avocat din București. Acesta a fost judecat pentru trafic de persoane într-un dosar privind sute de români exploatați la muncă în Cipru.

Marc Camiel Van Nieuwerburgh are 62 de ani și a fost șeful firmei Cre-Axis din orașul Ruiselede, înregistrată chiar la adresa unde locuiește, Poekestraat nr. 24.

Pe 9 ianuarie 2019, magistrații din Bruges vor da sentința în acest dosar.

Conform publicației Het Laatste Nieuws, belgianul a evitat să plătească contribuții sociale și salarii de peste două milioane de euro.

În 2010, el a înființat în România, împreună cu asociatul său Steven Georges Waelkens, o firmă care funcționa ca un subcontractor pentru Cre-Axis.

Procurorul de caz, citat de jurnaliștii belgieni, a susținut la proces că firma românească funcționa doar pe hârtie.

„S-a dovedit a fi o cutie poștală, o companie care a existat doar pe hârtie. Angajații români erau păcăliți să vină în Belgia la muncă și abia primeau cinci euro pe oră, în timp ce Cre-Axis își factura clienții cu 22 de euro pe oră”, a spus procurorul la termenul din 12 decembrie 2018.

El mai susține că în acest caz se poate vorbi și despre trafic de persoane.

„Pe lângă salariile mult prea mici, 96 de angajați români erau la cheremul șefilor. Ei trebuiau să muncească cel puțin zece ore pe zi.

În timpul procesului, avocatul lui Marc Van Nieuwerburgh a cerut ca clientul său să fie achitat pentru trafic de persoane. El a dat vina pe Steven Waelkens, fostul partner ucis în Charleroi acum câțiva ani în circumstanțe neelucidate.

Pe de altă parte, Marc Van Nieuwerburgh a recunoscut acuzațiile financiare care i-au fost aduse.

Amenda de 4.000.000 de euro nu va putea fi plătită, suțin jurnaliștii belgieni, pentru că firma Cre-Axis a intrat în faliment în 2015 și conform lichidatorului judiciar nu are aproape niciun bun.

Avocatul lui Marc Van Nieuwerburgh a spus că muncitorii români nu au trăit în condiții mizere, aveau chiar cazare gratuită, acces la internet și televiziune prin satelit.

Patronul belgian a susținut că a avut cele mai bune intenții cu acești oameni și că și-a dat seama că partenerul său face ilegalități.

Cu toate acestea, el a fost reținut de poliție câteva zile în 2013 pentru aceste acuzații.

Conform presei belgiene, 124 de români au lucrat pentru firma din Ruiselede uneori chiar și 300 de ore pe lună.

Ancheta a scos la iveală că, dând salarii mici românilor, firma belgiană a făcut un profit de peste 1,3 milioane de euro.

În România, Marc Van Nieuwerburgh figurează ca asociat în trei societăți comerciale.

Singura înființată în 2010 este AMS Interconstruction Work  S.R.L. din București și are ca obiect de activitate „lucrări de finisare”.

Fondatorii acesteia sunt Marc Van Nieuwerburgh și Steven Waelkens cu câte 45% și Adrian Traian Toderașcu cu 10%.

Cel din urmă este avocat în cadrul Baroului București și în urmă cu nouă ani  a fost trimis în judecată, alături de alți câțiva inculpați, pentru trafic de persoane și iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Printre inculpați se număra și partenera lui de afaceri, Enescu Niculina.

Conform DIICOT, un cetățean cipriot a inițiat în 2006 împreună cu patru femei, printre care și Enescu, un grup infracțional organizat în scopul înşelării şi exploatării unor români dispuşi să muncească în Cipru.

În toamna aceluiași an la acest grup a aderat și avocatul, se arăta în rechizitoriu.

Contractele de muncă semnate de victime cu aşa-zisul angajator cipriot erau în realitate nule pentru că orice contract de muncă încheiat în România nu este valabil pe teritoriul Republicii Cipru.

Ca atare şi vizele de legalitate de pe contracte aplicate de avocatul Toderașcu, reprezentau în realitate un mijloc de inducere în eroare a victimelor, se arată în documentele de la instanță.

Inițial, Curtea de Apel Iași i-a achitat în 2012 pe toți inculpații, judecătorii susținând că fapta nu există.

Curtea Supremă a decis rejudecarea cauzei și aceștia au fost condamnați în 2015, cu excepția lui Toderașcu care a fost achitat. Printre ei, și Niculina Enescu, partenera de afaceri a avocatului.

Enescu și Toderașcu au înființat în 2005, după cum reiese din datele de la dosar, o firmă care avea ca obiect „activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă”.

Odată ajunși în Cipru, oamenii erau supuși unei noi selecții ce se asemăna cu un târg de sclavi și apoi exploatați prin muncă de diverși angajatori.

Niculina Enescu a trimis în Cipru aproximativ 600 de persoane. Unele dintre acestea erau cazate în câmp, în niște containere, altele munceau 10-12 ore pe zi, nu aveau apă potabilă asigurată.

Avocatul Toderașcu și-a susținut constant nevinovăția precizând că semnarea contractelor de muncă nu se făceau în prezența sa, cu toate că două victime au susținut contrariul.

Cunoștea totuși, așa cum rezultă din hotărârea Curții de Apel Iași, că în Cipru nu era valabil contractul de muncă încheiat în România. Judecătorii au decis că nu există suficiente probe care să ateste că știa că românii trimiși acolo la muncă vor fi exploatați.

Când a fost sunat de unele victime din Cipru care se plângeau că au fost vânduți altor patroni, avocatul și-ar fi înștiințat imediat partenera. Unele dintre acestea au declarat că avocatul nu le-ar mai fi răspuns la telefon.

Activitatea sa, așa cum a declarat judecătorilor, se limita la verificarea documentelor din dosarele persoanelor interesate să plece la muncă în Italia, Franța, Cipru și Anglia.

Partenera sa din firma Tehnic Job Consult SRL, Niculina Enescu, a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru trafic de persoane și inițiere sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup în vederea săvârșirii de infracțiuni.

A fost obligată să plătească peste 22.000 de euro daune materiale și morale unui număr de opt victime.

În 2010, avocatul Toderașcu și-a cesionat toate părțile sociale din firma Tehnic Job Consult către Niculina Enescu. În același an, a devenit fondator al AMS Interconstruction Work SRL alături de cei doi belgieni, Marc Van Nieuwerburgh și Steven Waelkens.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!