OLANDA. Primarul orașului Eindhoven: „Țara se îndreaptă spre război civil!” – VIDEO

Primarul orașului olandez Eindhoven avertizează că țara se îndreaptă spre „războiul civil”. Declarația a venit după incidentele violente de duminică, 24 ianuarie, când sute de oameni au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de noile restricții, considerate similare cu cele din timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

Lupta Europei împotriva coronavirusului a intrat într-o nouă fază periculoasă în această săptămână, măsurile restrictive ducând la haos în Olanda și Danemarca, scrie Daily Mail.

John Jorritsma, primarul orașului Eindhoven, localitate lovită de cele mai grave revolte din ultimii 40 de ani, a declarat că țara este „pe calea războiului civil”, pe măsură ce tulburările cresc din cauza măsurilor tot mai restrictive anticovid.

OLANDA: Româncă, prinsă la controlul din aeroport cu un pistol ascuns în bagaj

Guvernul olandez a interzis pe 21 ianuarie circulația între orele 21.00 șo 04.30, măsură fiind similară cu cea luată de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial când au ocupat țara.

Poliția a avertizat că urmează zile sau săptămâni de neliniște, iar premierul olandez Mark Rutte a declarat că protestatarii vor fi tratați ca niște „criminali” și insistă că 99% din țară sprijină măsurile luate, potrivit sursei citate.

Oameni au ieșit în stradă, duminică, în zece orașe și s-au luptat cu poliția, au jefuit magazine, au distrus secții de poliție, au făcut baricade din biciclete și le-au dat foc.

Autoritățile din Eindhoven au anunțat pe 25 ianuarie că în oraș au fost arestate 62 de persoane, iar în Amsterdam au fost operate 192 de arestări.

„Este innaceptabil. Aceasta este violență criminală și nu are nimic de-a face cu un protest. Așa tratăm noi aceste manifestări”, a mai precizat prim-ministrul.

„Orașul meu plânge, la fel și eu. Mă tem că, dacă vom continua pe această cale, vom ajunge la război civil”, a declarat primarul din Eindhoven într-o conferință de presă și i-a numit pe protestatari „pleava societății”.

Pe de altă parte, primarul din Nijmegen a explicat că aceste demonstrații au fost deturnate de persoane care nu vor decât un singur lucru: revoltă.

Român dispărut de patru luni de pe un feribot pe ruta Olanda- Anglia, de negăsit

Poliția a anunțat că a amendat duminică peste 3.600 de persoane la nivel național pentru nerespectarea restricțiilor de circulație. În Olanda, sancțiunea pentru acest lucru este de 95 de euro.

Potrivit BBC, poliția a folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții din Eindhoven.
Unii protestatari au aruncat artificii și mingi de golf în polițiști, au jefuit supermarketuri, au spart vitrine și chiar au incendiat un centru de vaccinare.

Demonstrații au mai avut loc în Amsterdam, Tilburg și Enschede, unde manifestanții au aruncat cu pietre într-un spital și au ars un centru de testare Covid.

Președintele Consiliului de Securitate Națională a spus că înțelege frustrările protestatarilor, dar i-a catalogat pe manifestanții violenți drept „coronahuligani”.

În Olanda, barurile și restaurantele sunt închise din octombrie, iar școlile și magazinele neesențiale s-au închis în decembrie 2020. Până acum, țara a înregistrat 944.000 de cazuri de infectări cu SarS-CoV-2 și 13.646 de decese.

Olanda introduce obligativitatea unui test negativ de tip PCR

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?