La o postare recentă a jurnalistei Sidonia Bogdan în care pleda pentru necesitatea demilitarizării serviciilor de informații, în contextul noului pachet legislativ de profil, un fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională în vremea președintelui Traian Băsescu și actual secretar de stat în MAE, dl. Iulian Fota, a avut o reacție surprinzătoare pentru mine.
Dumnealui a spus că demilitarizarea Poliției a fost un eșec, deci o demilitarizare a serviciilor nu se impune, tocmai pentru a nu repeta eșecul. De asemenea, a susținut că o demilitarizare a serviciilor secrete ar fi o „formă fără fond”.
Mi se par afirmații foarte grave, venite nu de la un simplu comentator, ci din partea unui om care a deținut și deține funcții cheie în statul român.
L-aș ruga pe dl. Fota să argumenteze de ce crede că demilitarizarea Poliției a fost un eșec și să ne spună dacă:
– A făcut cineva un studiu aprofundat în acest sens?
– La nivelul CSAT, unde dl. Fota a fost prezent, s-a făcut o analiză a demilitarizării Poliției?
– Îi încurcă pe decidenți acțiunile sindicatelor din Poliție? – Sunt unele dintre aceste acțiuni în măsură să pună în pericol securitatea națională? Dacă da, de ce?
Apoi, ar fi de știut și de către publicul român:
– Comisiile parlamentare de Apărare au evaluat vreodată serios demilitarizarea Poliției? – – Au venit semnale internaționale, de la UE și NATO, că demilitarizarea Poliției Române a fost un eșec?
Din motivul că s-a considerat, la nivelul conducerii statului român, că demilitarizarea Poliției a fost un eșec ,s-a hotărît în mandatul premierului Cioloș și sub ministeriatul dlui Tudorache, că serviciul secret al Ministerului de Interne, DGPI, să fie desființat și apoi reînființat sub formă militarizată?