Alternativa pentru Germania – AfD, o adunătură de eșuați

Azi începe ieșirea din scena politică a doamnei Merkel, cea care, cu bune și rele, a fost o istorie în sine.

La Hamburg, creștin-democrații își votează noul șef. Sau noua șefă. Vom vedea.

Dar nu despre Merkel vorbim la ora asta ci despre cei care o contestă cel mai vehement: AfD, Alternativa pentru Germania, partidul cu mesaje politice populiste din cea mai extremă dreaptă a spectrului parlamentar federal.

Care partid nu are nevoie de nimeni din afară ca să demonstreze că e o adunătură de eșuați.

Pe spațiul verde dintre sensurile de mers ale unui mare bulevard berlinez apare o reclamă veche pentru Coca Cola, deasupra căreia scrie ceva care, tradus în sensul mesajului, nu în litera lui, înseamnă „Pentru a vă lăsa pătrunși de spiritul Crăciunului, spuneți nu AfD-ului”.

AfD se simte desigur lezat și scrie două note de protest: una adresată Coca Cola Germania, cealaltă HQ-ului din Atlanta.

Coca Cola răspunde. Și spune că acea declamă este un fake și nu îi aparține.

Dar tot Coca Cola revine, pe Twitter, prin directorul de afaceri publice & comunicare al diviziei germane, cu o completare: „Nu tot ce e fake e și fals”.

Supărați, cei de la AfD iau două decizii.

Cumpără o ladă de Coca Cola și filmează apoi cum deschid sticlă cu sticlă și varsă conținutul.

Acum, după ce că membrii AfD demonstrează zi de zi că au lipsit la orele de istorie, vin să își facă publice și absențele de la cursurile de economie.

Dacă mergeau la școală știau că un producător nu trăiește din consum, ci din vânzări.

Și mai cumpără, la rândul lor, un spațiu publicitar pe care postează mesajul „Pentru a vă lăsa pătrunși de spiritul Crăciunului, spuneți da AfD-ului” – cu sigla Pepsi.

Iar acum se sesizează Pepsi și cheamă AfD în instanță unde cere despăgubiri pentru folosirea ilegală și lezarea identității corporate.

Ăștia de la AfD se laudă că sunt apărătorii statului de drept. Mai știu pe unii. Für eine besinnliche Zeit…