Un lucru foarte interesant și trecut neobservat a spus duminică, în emisiunea Ancăi Alexandrescu de la Realitatea TV, generalul Ioan Talpeș, fostul director al SIE, referitor la predarea listei fantomelor Serviciului român de Informații Externe către americani.
Așadar, la ceva timp de la predarea listei celor care n-au vrut să se întoarcă în România la ordinul Centralei, americanii trimit în țara noastră chiar pe un fost ofițer de Securitate.
Misiunea acestuia era aceea de a verifica dacă românii se țin de promisiunea de a nu mai trimite spioni în SUA.
Conform generalului Talpeș, fostul ofițer de Securitate trecut la americani ajunge în România și reia legătura cu un fost coleg din Securitatea externă. După 1989, acest coleg se mutase la SRI și devenise șeful secției SRI în județul Prahova.
Colegul din SRI îl recrutează pe „american” și îl face să semneze un angajament cu SRI. Recrutarea este de formă și demonstrativă, fiindcă „americanul” îi informează pe cei care-l ghidonau.
Drept urmare, spune generalul Talpeș, acesta primește vizita ambasadorului american care îl trage de mânecă și-i reproșează recrutarea unuia ce acționa în SUA.
Întrebarea ar fi: cam câte astfel de teste au făcut (și) americanii folosindu-se chiar de foștii ofițeri de Securitate si, de asemenea, cum i-a mai folosit/folosește prin România și prin alte locuri? Pe ei și, ulterior, pe copiii lor.
Fost director FBI, dezamăgit că în România sunt condamnați corupții