Un partid de 9,5% nu are cum să ceară public moralitate în propria familie politică și să condamne corupția practicată în grup de un partid de 30%. Să nu ne mai supărăm pe social-democrații germani că îl tolerează pe Dragnea. De fapt, Dragnea ar trebui să se simtă îndreptățit să se ducă prin Europa să le bată obrazul colegilor social-democrați pentru scorurile tot mai mici. Între timp…
Conservatorii bavarezi (CSU), partidul abonat de o veșnicie la 50%+ în Parlamentul de la München, au cel mai slab (35%) scor din ultima jumătate de veac. Palma, contrar a ceea ce scrie presa de dreapta, nu a luat-o de fapt Angela Merkel, ci tocmai adversarii ei interni din partid și coaliție cărora electoratul le-a reproșat la urne că sunt obsedați de un singur subiect, că au paralizat agenda politică și publică din Germania și din Europa, că fac rău întregii republici federale achiesând la teme din registrul unor margini mai violente ale societății. Dacă ținta mesajului electoral ar fi fost Merkel, 70% dintre bavarezi ar fi votat o platformă de dreapta antiimigrație și anti-Europa. Dar…
Doar 11% pentru AfD. Primii 11%, e drept, dar atât. Adică exact cât au putut fura de la CSU: un pic mai mult sau mai puțin decât segmentul tradițional conservator de extremă dreaptă niciodată împăcat cu deznodământul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În unele părți din sudul Bavariei, simpatia pentru Al Treilea Reich se transmite șoptit de la părinți la copii împreună cu locul rezervat în cârciuma satului, masa de prânz de duminică, brutăria familiei sau colecția de puști de vânătoare. Acolo, prin văile Alpilor, la granița cu Austria, în cătunele aranjate cu rigla de sub Kehlstein, în dosul drăguțelor fațade cu bârne de lemn și îngerași pictați lângă burlane, cu pitici în grădină și mușcate multicolore la pervaz, acolo, deci, stătea ascuns potențialul uriaș bazin electoral al AfD, noul partid anti orice al Germaniei. Aici ar fi trebuit să se prăbușească șandramaua liberală în beneficiul populiștilor de dreapta. 11%, însă, nu e chiar scorul taifun, dimpotrivă. În schimb…
17% la socoteala votului direct, vreo 20% după redistribuire, un rezultat care dă coșmaruri tuturor celor ce fac urticarie când aud cuvântul „progresist”. Verzii, partidul născut din baricadele marxiste șaișoptiste și transformat între timp în formațiunea proeuropeană de centru-stânga a clasei mijlocii active, devin a doua forță politică în cel mai catolic, conservator și puternic land al Germaniei. O fi molipseală de la învecinatul Baden Württemberg unde ecologiștii guvernează, și o fac bine, chiar împreună cu dreapta conservatoare.
Dacă nu ar exista Germania, Bavaria ar fi a doua sau a treia economie a Europei.