Skip to content

Magistrații militari proveniți din civilie au rău de contrainformațiile militare

La bulgari, ofițeri din informațiile militare sunt arestați pentru spionaj în favoarea rușilor. La noi, ditamai generalul a delapidat fondurile secrete ale Direcția Generală de Informații a Apărării – DGIA ca să-și cumpere un teren.

Cam șubredă granița estică a NATO!

Nu mă îndoiesc de faptul că GRU, serviciul de spionaj militar al Federației Ruse, monitorizează orice „adăugire” locativă a comandanților Armatei Române și DGIA. Or fi fost debusolați de casa de la Corbeanca a generalului Iulian Gherghe, arestat la sfârșitul lunii martie?

Absolut halucinant cum nimeni nu a verificat conturile DGIA din care a delapidat generalul Gherghe, timp de peste doi ani! Apropo, sa știți că ar trebui să existe anual un control al Curții de Conturi, inclusiv pe fondurile operative.

Șeful Armatei României a mulțumit Olandei pentru efectele unei afaceri cu rachete învechite

„Remarcabil că din data de 27 noiembrie 2018 până în prezent nimeni nu a știut de sustragerea acestei sume de bani din conturile speciale ale DGIA destinate utilizării pe timp de criză sau război, iar timp de un an de zile inculpatul a ținut banii, luați fraudulos din bancă, chiar în seiful din biroul personal.

Nimeni nu a fost interesat de modul în care inculpatul, locțiitor al directorului general al DGIA, și-a achiziționat un teren și a început să edifice un imobil în localitatea Corbeanca.

Nu a existat niciun control financiar-contabil, nici măcar unul de rutină, în doi ani de zile, nimeni nefiind interesat de soarta conturilor DGIA destinate situațiilor de criză sau război”, se arată în decizia de arestare.

Am văzut că niște judecători ai Curții Militare de Apel București au reclamat la CSM intenția serviciului de contrainformații militare de a le face un control în computere după ce l-au arestat pe fostul număr doi din DGIA pentru delapidarea fondurilor de război.

Sigur, judecătorii pot face orice reclamații vor ei, însă aceasta nu poate să nu deschidă o „cutie a Pandorei” plină de întrebări.

Întâi și întâi, eu cred că este de analizat cum au ajuns unii magistrați civili în magistratura militară, pe ce cai, cine le-a aprobat transferul, de ce niște magistrați civili vor să se facă pe la 35-40 de ani militari, cine le-a făcut verificările de securitate, cine îi protejează informativ, ce pregătire militară au ca să înțeleagă specificul militar etc.

Procurorul lui Kövesi din Parchetul European, pion în luptele interne ale Armatei

Știți doar că acele pensii uriașe din sistemul militar aparțin, de fapt, unor foști magistrați militari, și nu ofițerilor care au fost prin teatre de război.

Apoi, luând chiar cazul delapidării generalului DGIA Gherghe, eu am nedumerirea: de ce într-un caz banal de delapidare judecătorul militar a trebuit neaparăt să scrie că sunt fondurile de criză și război ale DGIA?

Nu putea să scrie doar fondurile DGIA și atât? Gravitatea faptei e aceeași, dar titlurile noastre, ale ziariștilor, sunt mai răsunătoare.

Dacă judecătorul a divulgat, de fapt, informații secrete prin precizarea că sunt fonduri de criză și război?

Ce informații secrete? Păi, de pildă, banca unde se țin aceste aceste fonduri, cât de mari sunt aceste fonduri, personalul militar care are acces la fondurile de criză și război etc.

Dacă acestea erau secrete și judecătorul le-a divulgat, pe el nu ar trebui să îl întrebe nimeni de sănătate?

Cine face, așadar, protecția informativă a magistraților militari, chiar și a unora civili ce au devenit militari? Direcția de Contrainformații și Securitate Militară sau magistrații în cauză cred că ochiul vigilent trebuie neapărat să fie cel al SRI? Grea problema de stat!

După cazul cu delapidarea generalului Gherghe apare ca foarte probabilă înlocuirea și a șefului DGIA, generalul Hapău, care oricum are un mandat îndelungat.

Ei, dar înlocuirea acestuia deschide noi fronturi, politico-militare să le spunem. Să vizeze oare SRI, printr-un general al său sau unul „agreat” poziția de la DGIA?

Ca o „reconquista”, ținând cont că DGIA a dat în istorie directori adjuncți ai SRI. Și chiar ca o demonstrație de forță dacă ne amintim că un alt serviciu de informații, cel al Ministerului Afacerilor Interne, a avut în frunte un ofițer SRI?S-a deschis balul!

IPOTEZĂ: Ministrul Apărării ar fi scăpat intenționat rachetele balistice de la Deveselu