Săptămâna viitoare, pe 1 august 2018, se împlinesc cinci ani de când originalul contractului încheiat între Bechtel și Guvernul României pentru autostrada Transilvania a dispărut. Nici anexele nu sunt de găsit.
În august 2013, Dan Șova, fost ministru al Infrastructurii și Transporturilor, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, a fost nevoit din cauza presei să declare că originalul contractului Bechtel nu este de găsit.
Un contract de 1,5 miliarde de euro, plus anexele, despre care sunt speculații că au dublat, pe puțin, suma. Cum un astfel de contract se încheie într-un singur exemplar?
La început, contractul Bechtel a fost căutat un pic la Parchetul General. După puțin timp, Parchetul General, care altădată găsea de cuviință să o caute pe Elodia, a zis că nu este treaba lui. Să-l caute Parchetul Judecătoriei Sectorului X.
După o vreme, acesta a spus că nu este treaba lui și să-l caute Parchetul Judecătoriei Sectorului Y. După alte câteva luni, și acesta a zis că mai bine îl caută Secția Z de Poliție.
Anul trecut citeam o anchetă jurnalistică cum că s-a descoperit contractul Bechtel! Era vorba de fapt despre o copie.
Grație anchetei amintite, am aflat câte ceva despre cum o avocată a primit un comision de succes de mai bine de 5.000.000 de euro și am putut vedea și pentru ce clauze redactate.
Cum a ajuns avocata respectivă, ulterior semnării contractului, exact la firma de avocatură care reprezenta Bechtel? Este vreo legătură de rudenie între doamna avocat și un fost șef de comisie juridică din Parlament, profesor de drept renumit și coordonator de doctorat al unui celebru coordonator de doctorate?
În 2015, o anchetă publicată în Foreign Policy analiza rolul fostului ambasador al SUA în Kosovo, Christopher Dell, în consultanța pentru Bechtel care a construit și acolo o autostradă scumpă.
Pe ambasadorul Christopher Dell probabil că l-a măsurat din cap până în picioare, pentru a ghici viziunile geostrategice, colegul său de la post din Bulgaria, de la sfârșitul anilor ’90, Ioan Talpeș, ambasadorul României la Sofia.
Se vorbește de mulți ani pe la colțuri că acest contract ar fi fost un preț pentru accederea României în NATO. Ei, aș!
Intrând în detaliile afacerii, vom observa că Bechtel a subcontractat construcția, atât în Kosovo, cât și în România, turcilor de la Enka.
Iar turcii de la Enka sunt implicați de zeci de ani în proiecte de construcții importante la Moscova și au relații excelente cu rușii. Ba chiar sunt și premiați pentru realizările lor din capitala Federației Ruse.
Și atunci, de ce la noi nu s-a putut realiza autostrada? Și se mai pierde și originalul contractului?
Autoritățile române, indiferent de culoare politică, s-au împotmolit într-un fapt care ar trebui să fie banal și elementar pentru un stat de drept: gestionarea documentelor oficiale! Documente cu așa mari implicații financiare si economice!
În Parlament, nimeni nu a fost interesat să facă o comisie de anchetă. Contractul dispărut e secret.
Ambasadorul al SUA la București, Hans Klemm, declara în 2015 că s-ar fi construit mai repede autostrăzi dacă în România nu ar fi existat corupție. Eram sigur că Excelența Sa va ajuta autoritățile române să găsească originalul contractului Bechtel, dar nu s-a întâmplat.
Așadar, după cinci ani, mai caută cineva originalul contractului Bechtel?