„Pe întreg parcursul executării misiunii de asigurare a ordinii publice a existat o preocupare constantă a forțelor de ordine pentru identificarea, izolarea și extragerea din mulțime a persoanelor violente, acțiuni care au fost însă limitate de cerința asigurării integrității corporale a personalului propriu și a protestatarilor non-violenți”

Asta spune comunicatul DIICOT din 15 iulie 2020 despre ordonanța din 26 iulie 2020.

„În fapt”, cum scriu domnii procurori care au anchetat evenimentele din 10 august 2018, „preocuparea constantă pentru identificarea, izolarea și extragerea din mulțime a persoanelor violente” a lipsit cu desăvârșire. Forțele de (hm!) ordine n-au avut nici o clipă intenția asta, de vreme ce nu au „izolat și extras” violenții nici măcar când nu a existat nici un risc asupra „integrității corporale a personalului propriu și a protestatarilor non-violenți”.

Două exemple:

Băiatul din stânga a făcut piruete cu balustrada aia de plastic înainte să apuce să „o aruncă” către jandarmi vreo 10-15 secunde. Nu a intervenit nici un jandarm (bine, nici după aceea) să-l pună la pământ și să-l extragă din mulțimea lipsă în care se agita.

Băiatul din dreapta a stat zeci de secunde lăbărțat peste scuturile jandarmilor și le-a scuipat diverse urări de bine, mamă și personaje biblice. Nici una dintre țestoase nu a întins un braț d-ăla vânjos de mardeiaș de peluză să-l extragă, imobilizeze și trimită la interogatoriu. Haide, zi acum, eroule, cine te-a trimis, tată, să dai jos Guvernul, „șobolane”?

Modul de exercitare a violenţelor asupra forţelor de ordine a reflectat o mutaţie în plan acţional, agresiunile manifestându-se de-a lungul întregului dispozitiv, cu mobilitate crescută (DIICOT)

Să ilustrăm cu grupuri și pâlcuri de agresori, mutați acțional de-a lungul întregului dispozitiv.

Mărturisesc că îl înțeleg pe jandarmul din ultima imagine a seriei de mai sus: păi, pentru două pensionare și o domnișoară a ținut el toată lunga și fierbintea zi de august carcasa aia pe el?

Dar, în același timp (curat temporal vorbind), cam 50 de metri mai la stânga, „mai mulți protestatari (peste 1000 de persoane, potrivit procesului-verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurorul militar prezent în Piața Victoriei pe parcursul desfășurării adunării publice) au exercitat violențe atât împotriva forțelor de ordine cât și asupra bunurilor proprietate publică sau privată”, susține DIICOT. O mie?

Cam ăștia au fost singurii care au manifestat oarece mobilitate în toropeala aia. Probabil de la apa proiectată din tulumba mașinii jandarmeriei. Repet: ăștia au fost o mie cam cum a scos Viorica Dăncilă România din noroaie. Nici nu știu dacă are fratele Negoiță de unde să adune atâția ultrași, o mie, cu simbrie pentru lupte de stradă, la ordinul serviciilor.

Când am depus plângerea la Parchetul Militar și, mai apoi, când un procuror m-a chemat să transcrie cele povestite de mine în româna aia a lor și a proceselor verbale, le-am spus că am poze, dacă nu știu ei cine le-au fost provocatorii. Aveau și numărul meu de telefon, aveau și adresa de mail. O mie, nu?

Zonele unde s-a tulburat ordinea publică au fost izolate, fiind luate măsuri legale împotriva celor care au comis acte de violenţă, precum şi pentru protecţia participanţilor care se manifestau în mod paşnic. (DIICOT)

Să mai ilustrăm cu o serie de teroriști care tulburau ordinea publică și, după cum se vede, comiteau niște acte de violență cruntă împotriva propriilor telefoane mobile și a ierbii, pe care în loc s-o fumeze, o călcau.

De altfel, trebuie să înțelegem jandarmii care au văzut în mulțimea staționară de pe treptele Muzeului Antipa niște indivizi care amenință „participanții care manifestau în mod pașnic”, pun la cale să răstoarne ordinea constituțională, se pregătesc să dea o lovitură de stat.

Motiv pentru care au fost luate următoarele măsuri – legale, mai susține DIICOT: „Au fost înregistrate și situații în care jandarmi, aflați în exercițiul atribuțiilor de serviciu, ar fi abuzat de prerogativele funcției publice cu care au fost investiți, exercitând violențe nejustificate”

De capul lor au abuzat, se pare, de vreme ce capii operativi ai intervenției (Cucoș, Cazan și Sindile) au fost scoși de sub urmărire penală.

Anul trecut, în decembrie, ministrul de Interne Marcel Vela spunea, la Digi 24:

„Jandarmeria a fost pusă într-o ipostază indecentă de cei care au decis intervenția. Au fost oameni din sistem, în legătură cu politicienii, care au decis intervenția în anumite etape, în anumite moduri și au premeditat-o în modul de organizare. Vă dau un exemplu, jandarmii care au aruncat gaze lacrimogene nu aveau măști de gaze la ei, inclusiv ei au fost puși în situația în care au inspirat gaze lacrimogene. Când ești într-o stare de panică, de adrenalină nu mai gândești rațional și acționezi emoțional. ”

Ei, bine, aflăm astăzi că nimic nu a fost premeditat, din raportul procurorilor DIICOT.

Cel puțin alți trei oameni au avut ceva de comentat după comunicatul de astăzi al DIICOT-ului: Madi Roșca și Paul Wagner de la Passport Productions, despre filmul evenimentelor, care s-a văzut altfel, dintre gaze decât din spatele buteliilor, și Adrian Răileanu, despre premeditare.

Concluzia îi aparține lui Teo Tiță, întodeauna mai concis, așa: „Niciun diicot de pe lumea asta nu o să mă convingă că lucrurile pe care le-am văzut/simțit/respirat în noaptea de 10 august sunt opera câtorva jandarmi care nu și-au făcut meseria. I get bullshit, but this is beyond bullshit”

Oamenii ăștia, care au măsluit faptele, nu falsifică doar istoria recentă, ci și niște acte publice, ceea ce e doar una dintre fărădelegile penale la care s-au băgat procurorii DIICOT care au scris raportul despre ce s-a întâmplat la 10 august 2020.

Ministrul de Interne a cerut avansarea colonelului care a dirijat jandarmii la Mitingul Diasporei

DRAGNEA: Mitingul din 10 august a fost plātit, a avut caracter paramilitar 

Mitingul Diasporei: Jandarmii, trimiși în fața demonstranților cu muniție de război

Mitingul Diasporei: Parchetul General a înregistrat 763 de plângeri împotriva jandarmilor

Europarlamentar ALDE: Imaginile violente de la Mitingul Diasporei au fost trucate

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA

CRISTIAN ȘTEFĂNESCU

Cristian Ștefănescu este în prezent corespondent Deutsche Welle și producător știri la Digi FM.

error: ?