Doi livratori au fost bătuți zdravăn pe 14 februarie de un clan de „plătitori de taxe” în Parcul Liniei din Sectorul 6 al Capitalei. Cei patru agresori, infractori înrăiți, au fost reținuți de polițiști și ulterior arestați de magistrații Judecătoriei Sectorului 6. Acest caz arată fără echivoc că sistemul judiciar ne protejează din pix.
Scandalul a pornit de la faptul că livratorii mergeau cu scuterele pe o alee a parcului și au întâlnit peste niște copii pe care i-au rugat să se dea la o parte. Obrăznicăturile au zis canci și și-au chemat clanul în ajutor. De aici s-a ajuns la lovituri cu pari, lopeți și chiar o seceră.
Trebuie spus că drumul de pietriș pe care circulau livratorii este la marginea parcului, între zona verde și blocurile de lângă mall-ul Plaza România. Nu există indicatoare rutiere care să interzică circulația scuterelor pe acolo, însă de multe ori polițiștii locali, fără a oferi nici o dovadă, susțin că aleea face parte din parc.
Primăria Sectorului 6 se face clar vinovată de faptul că acest drumeag nu are un statut clar. Și la fel de vinovată este și pentru angajarea unor polițiști locali ineficienți care umblă permanent lelea prin parc și nu fost în stare să aplaneze conflictul.
Îngroziți de violența clanului pus pe harță, oamenii au sunat la 112. Mai multe echipaje de la Secția 22 au ajuns rapid la locul incidentului, asta și pentru că distanța dintre instituție și parc e una foarte mică, aproximativ un kilometru.
„Din datele obținute până în acest moment, doi bărbați care efectuau servicii de livrare au fost atacați fizic de mai multe persoane, fiind utilizate și obiecte contondente”, au declarat reprezentanții Poliției Capitalei în urma incidentului.
Șpăgarii justiției comuniste. Bani, mese la cârciumi, alune, țigări sau casetofoane
„România este una dintre cele mai sigure țări din UE, așa cum ne spuneau Despescu (n.r. – secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne) și Predoiu (n.r. – Cătălin Predoiu, ministrul de Interne). Ieri, în sectorul 6 din București, mai mulți cetățeni „plătitori de taxe și impozite”, fiind deranjați de modul în care se deplasau cu scuterele câțiva livratori de mâncare, au început să-i lovească pe aceștia cu bestialitate folosind lopeți, indicatoare rutiere și o seceră”, a menționat pe pagina de Facebook, Sindicatul Polițiștilor Europeni – Europol.
„Probabil că, dacă livratorul nu ar fi avut casca moto pe cap, acum am fi vorbit fie despre un omor, fie despre multe zile de comă. Violența cu care s-au manifestat acești rromi (țigani nu avem voie să spunem) putea avea consecințe fatale pentru cei doi curieri, pe care i-au atacat cu cazmale, secere, ciomege și orice altceva le-a fost la îndemână”, mai preciza Europol.
„Astfel de situații se pot înmulți în toate orașele din România educată și se pot transforma în adevărate tragedii atâta timp cât oamenii politici nu înțeleg că societatea are nevoie de protecție”, au mai scris reprezentanții Europol pe Facebook.
Cei patru atacatori sunt hoți și tâlhari de profesie: Florian-Daniel Jarcalete, Marian-Alberto Curt, Cornel Mustafa și Alexandru-Florin Mustafa. Toți au fost arestați pentru 30 de zile. Bătaia a fost filmată și publicată de sindicatul polițiștilor Europol. Imaginile pot fi vizionate AICI.
În 2022, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 a decis să renunțe la urmărirea penală într-un dosar de furt calificat în care mai mulți membri ai familiei Mustafa și Jarcalete erau acuzați că au furat dintr-un supermarket. Judecătorii au fost de acord cu soluția propusă de Parchet, astfel că hoții și-au văzut în continuare de treabă. Un alt agresor al livratorilor, Cornel Mustafa, a beneficiat și el de o clemență similară într-un dosar din 2024.
Numărul românilor care au încredere în independența justiției a scăzut în ultimul an
Marian-Alberto Curt este inculpat într-un dosar de furt calificat de pe un șantier de blocuri din Sectorul 6. Hoțul principal este un minor. La sfârșitul lui octombrie 2024, instanța a dispus cercetarea lui Curt sub control judiciar. Conexiunile infracționale ajung până în Chiajna. Judecătoria Sectorului 6 a decis cercetarea lui în libertate. Curt este lăsat liber pe perioada judecății.
Alexandru-Florin Mustafa și-a început activitatea infracțională de când era minor. Când avea 15 ani și trei luni, a fost trimis în judecată în 2021 pentru furt calificat în timp ce era în arest preventiv. În noaptea de 13/14.09.2021, în intervalul orar 22:00 – 03:00, a sărit gardul în incinta U.M. 02406, Inspectoratul General al Muzicilor Militare, aflată pe Bulevardul Iuliu Maniu, unitate aflată în apropierea parcului unde a avut loc bătaia.
Acolo erau câteva containere ale unei firme care avea o lucrare. Hoțul a furat câteva telefoane mobile chiar de sub pernele oamenilor care dormeau, dar şi scule electrice dintr-un container alăturat. Din cauză că muncitorii au dat alarma, a abandonat sculele lângă gardul unității. Telefoanele le-a amanetat cu ajutorul concubinului verișoarei sale în Zona Lujerului, nu departe de unitatea militară și a parcului.
Mustafa fost condamnat în 2022 la o pedeapsă infimă: măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă de șase luni, sub supravegherea Serviciului de Probaţiune Bucureşti. Potlogarul a fost obligat să urmeze un curs de pregătire şcolară, ceea ce arată că magistratul are umor negru, și i s-a atras atenția că va ajunge după gratii dacă încalcă condițiile de executare a pedepsei. Practic, a primit o dojană, deși judecătorul a menționat gravitatea faptei și posibilele urmări dacă ar fi fost prins de muncitori.
Într-un alt dosar, a fost condamnat în 2023 tot furt calificat. Și de această dată, judecătorii au fost blânzi: șase luni de asistare zilnică, trimis la școală, dar și să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală aferente consumului de droguri. Statul a plătit pentru avocații din oficiu aproape 3.500 de lei.
Foștii șefi ai Jandarmeriei pot fi în sfârșit judecați pentru represaliile din 10 august 2018
De data aceasta, a șutit dintr-un magazin din incinta AFI Cotroceni zece perechi de pantaloni, 11 pulovere şi o rochie a căror clame de siguranţă au fost îndepărtate. Paguba a fost de aproape 3.000 de lei, însă marfa a fost recuperată imediat grație ochiului vigilent al unui paznic. Probabil și faptul că era vopsit blond a atras atenția cerberului de la pază.
La individualizarea pedepsei, instanţa a avut în vedere că „faţă de acelaşi minor se poate lua o măsură educativă privativă de libertate dacă a mai săvârşit o infracţiune pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat sau atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de șapte ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă”. Dar, pentru că a fost sincer, a recunoscut și regretat fapta, judecătorul a fost, așa cum spus, blajin.
Ba, mai mult, i-a plâns de milă: „Cu privire la persoana inculpatului, instanţa reţine, din lecturarea referatului de evaluare, că inculpatul provine dintr-o familie legal constituită, însă părinţii săi au decedat, primul fiind tatăl în anul 2018, iar mama în decembrie 2019, rămânând doare ei, el şi sora sa mai mare, amândoi minori la data dispariţiei ambilor părinţi. Inculpatul are doar patru clase, însă nu ştie să scrie sau să citească”.
Judecătorul și-a bazat argumentele pe referatul Serviciului de Probațiune., potrivit căruia „inculpatul prezintă un risc de mediu, orientat spre redus”. Așadar, mulțumită unui consilier de la Probațiune, borfașul minor, cu domiciliul în Ferentari, a continuat să comită infracțiuni, ultima fiind bătaia din parc.
A mai fost trimis în judecată pentru evadare pentru că nu a fost găsit acasă de polițiștii de la Secția 22 în perioada arestului la domiciliu. Întrebat fiind de instanță de ce nu a respectat interdicțiile, el a răspuns că „s-a certat cu mama sa deoarece aceasta a avut unele discuţii cu concubina lui şi considera că mama greşeşte”. Deci, are sau nu are mamă? Are, din moment ce polițiștii au identificat-o, așa cum reiese din actele de la dosar, ba chiar au și vorbit cu ea. Atunci, de Serviciul de Probațiune a susținut că nu are?
La nici jumătate de an de la cea de-a doua condamnare, Alexandru-Florin Mustafa a fost arestat din nou pentru două tâlhării comise în perioada de evadare. Într-unul dintre cazuri, a smuls lanțul de aur al unui bărbat, în timp ce se afla în Parcul Politehnicii, în apropierea AFI Cotroceni, a unității militare și a Parcului Liniei. Și de această dată, lanțul a ajuns la amanet.
A doua oară, tot în același parc, a bătut un om pentru a-i fura 840 de lei. „A deposedat persoana vătămată, prin violențe, de suma de 840 de lei, lovind victima cu o bucată de lemn la nivelul membrelor inferioare și al spatelui, trântind-o la pământ și continuând să o lovească cu pumnii la nivelul capului, iar în momentul în care persoana vătămată a încercat să păstreze posesia portofelului în care se aflau banii, suspectul a mușcat-o de mână”, se arată în sentință.
Adjunct de inspectorat de poliție, acuzat de favorizarea unui fugar. „Am ajutat oameni”
În ambele cazuri a acționat ziua. Fără frică. Era însoțit de concubina lui, cea cu care mumă-sa nu era de acord. Femeie cu un copil în brațe. Documentele aflate la dosar arată că își studiau victimele înainte de a ataca. Concubina a fost și cea care l-a turnat polițiștilor după ce aceștia au identificat-o cu ajutorul camerelor de supraveghere de la metrou.
În decembrie 2023, a scăpat din nou într-un dosar de furt, după ce firma de la care a subtilizat și-a retras plângerea. Această idee de a-ți retrage plângerea, neștiind ce nimicnicie infracțională șade în respectivul hoț, este păguboasă.
Ce a făcut poliția știind că acest individ operează în zonă? Ce face poliția locală coordonată de primarul Ciprian Ciucu care conduce Sectorul 6 din 2020? În 2021 anunța cu surle și trâmbițe reorganizarea Poliției Locale, concedieri, angajări de personal calificat. Fâs!
În sfârșit, de această dată, judecătorii l-au trimis după gratii. Pedeapsa a fost de trei ani și patru luni în Centrul de detenție Brăila – Tichilești. Sentința a fost dată la data de 21 februarie 2024. Surpriză! Zece luni mai târziu, individul a fost eliberat ca să dea în cap unor oameni obișnuiți care-și vedeau de muncă.
Judecătoria Brăila a făcut niște calcule matematice simple și a decis că borfașul poate fi eliberat. „Pentru a deveni propozabil în vederea liberării din centrul de detenție, persoana-internată trebuie să execute ½ din pedeapsă, respectiv 609 zile. Aceasta a executat de la 19.07.2023 până la 02.10.2024 un număr de 442 zile, a executat arest preventiv/arest la domiciliu 232 zile, în total zile câștigate şi executate 674.”
Comisia din penitenciar care a făcut propunere trebuie investigată. Nu poți propune pentru liberare condiționată un individ care face sluj în pușcărie, pentru că știe că astfel va pleca mai repede acasă, fără să vezi imaginea de ansamblu.
Comisia din Centrul de detenție Brăila – Tichilești a concluzionat că acest tâlhar „a menținut un comportament în acord cu normele instituționale, frecventează cursurile de instruire școlară fiind clasa I, având o implicare în acord cu gradul dezvoltării cognitive sub aspect educațional, este participant la programul PROLIB, reușind să obțină recompense”.
Șpaga în justiția comunistă (II). Magistrați corupți sau destituiți au împărțit dreptatea și după 1989
În raportul trimis instanței urmează o mizerie de alte bla-bla-uri: „pe durata executării măsurii, persoana internată a avut un comportament în acord cu normele şi regulile instituţionale şi nu a dovedit dificultăţi de relaţionare. A fost recompensat ca urmare a implicării în demersuri specifice domeniului de reintegrare socială. Din concluziile referatului de evaluare rezultă că prezintă un risc de recidivă mediu”. S-a reintegrat atât de bine încât după numai o lună și jumătate era să omoare un om.
Bătaia din Parcul Liniei este rezultatul putreziciunii unui sistem care se bate-n piept că apără cetățeanul. Poliția Locală din Sectorul 6, cea care apară vajnic acea zonă, s-a dovedit incapabilă să reacționeze și aceasta se vede din reacția polițistei care era acolo.
Polițiștii MAI se vaită de pomană, prin vocea unor sindicate, că nu-s plătiți. Plătiți, să ce? De câte ori oamenii care au solicitat ajutorul Poliției s-au lovit de o imbecilitate care frizează absurdul? Parchetul e de partea micilor hoți.
Mulți dintre coțcari strigă când sunt prinși la furat: „Da’, ce-am făcut? N-am dat în cap la nimeni!”. Ba dau. Furtul este prima fază, urmează tâlhăria, așa cum arată cazul de mai sus, și tentativa de omor. Apoi, judecătorii cred orbește rapoartele de la Probațiune și Comisii din penitenciare. Protecția cetățeanului stă în mâna unor calcule matematice imbecile legate de dreptul pușcăriașului de a fi eliberat.