Skip to content

Politicienii români nu vor ca România să aibă de câștigat de pe urma contractelor de armament

Un observator foarte atent al contractelor de armament pe care le încheie România, dl. Dan Bunescu, se întreba acum câteva zile de ce am poziții care par defetiste când vorbesc de offset-ul ce ar fi trebuit încheiat de producătorii internaționali în domeniu cu statul român.

De ceva timp, am tot arătat că acest instrument legal, cel al contractelor offset pentru contractele de armament, este ocolit și nu este valorificat în interesul României, încât să aducă cele peste 80 la sută din sumele cheltuite de țara noastră pentru înarmare în economia națională.

Prea multe speranțe nu mi-am pus niciodată în cei care au gestionat/gestionează chestiunea la nivel național, bazându-mă pe observațiile mele în domeniu în cei 20 de ani de presă, însă am continuat să prezint exemple, precum Polonia.

Un site polonez specializat în apărare a publicat opinia foarte pertinentă a unui expert polonez privind contractele offset de care economia poloneză se va bucura în urma achiziției de rachete Patriot.

Expertul explica multele beneficii ale acestor contracte de compensare, pe decenii, pentru Polonia, transfer de înaltă tehnologie, locuri de muncă etc. În argumentație pomenește de unii care au criticat Polonia, dând România ca exemplu pentru că a plătit rachetele Patriot cu banii jos și n-a mai făcut offset.

Ei, bine, un trol român, zis “Iulian”, îl combate pe analistul polonez fiindcă, de fapt, producătorul Raytheon al rachetelor Patriot va face și el câte ceva pe la Aerostar Bacău.

Trolul nu ține cont, programatic, că offsetul făcut la polonezi va implica zeci de uzine ale industriei poloneze, nu cooperarea numai cu una ca în România. Cei ce au decis cu bună știință ocolirea offsetului au vrut să ne ia ochii că poate nu observăm cum sute de milioane, ba chiar miliarde de euro s-au dus pe apa Sâmbetei.

Anul trecut, politicienii români, indiferent de culoare politică, la unison, au făcut posibilă excluderea offset-ului exact în cazul marilor contracte. Cum au facut aceasta? Foarte simplu. Prin lege. S-au introdus câteva articole în Legea de organizare și functionare a MApN.

Așadar, prin Legea 147/2017, care completează Legea de organizare și funcționare a MApN, s-a stabilit foarte clar că, gata, offset-ul e doar un vis frumos. Asa că, să nu ne mai răcim gura de pomana.

În schimb, ne putem gândi și cerceta cum s-ar putea împărți eventualele comisioane:

(1) Ministerul Apărării Naționale este împuternicit să reprezinte Guvernul României pentru negocierea, semnarea și derularea acordurilor sau contractelor privind asistența de securitate acordată de către guverne străine și/sau organizații internaționale.

(2) Achizițiile de produse, servicii și/sau lucrări în cadrul acordurilor sau contractelor prevăzute la alin. (1) se desfășoară în conformitate cu procedurile specifice stabilite de guvernele străine și/sau organizațiile internaționale care acordă asistența de securitate.

(3) Produsele, serviciile și/sau lucrările furnizate/prestate/executate în cadrul acestor acorduri sau contracte SUNT EXCEPTATE de la aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 189/2002 privind operațiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziții pentru nevoi de apărare, ordine publică și siguranță națională, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 354/2003, cu modificările și completările ulterioare.”