Uitându-ne prin istoria cumătrului care ne va reprezenta la Parchetul European, putem să observăm că acesta a fost implicat și în anchetarea furtului de arme de la Depozitul din Ciorogârla, întâmplat acum 11 ani.

Ciudatul și mediatizatul caz de atunci a însemnat și reglarea unor conturi în MApN și serviciile de informații.

Ministrul Apărării din acea vreme, liberalul Mihai Stănișoară, doctorandul plagiator al generalisimului de interes național Gabriel Oprea, a fost intransigent: a retezat rapid capetele unor comandanți militari.

Cei mai importanți demnitari militari destituiți au fost generalul Constantin Croitoru, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene și generalul Ion Ungureanu, șeful Direcției Contrainformații și Securitate Militară.

Scăpându-se de cele două nume, ca un făcut, stringenta achiziție a avionului multirol pentru Forțele Aeriene putea să fie realizată peste un an în favoarea second-hand-urilor F 16 portugheze, fără eventuale opinii contrare.

Deja în 2010 portofoliul Apărarii avea să fie preluat de la doctorandul său plagiator chiar de generalisimul Oprea. Firește, între timp, fusese și acel ceai dansant dat de generalisim în noaptea alegerilor în prezența Laurei Codruța Kövesi, cumătra procurorului Cătălin-Laurenţiu Borcoman care va reprezenta România la Parchetul European.

Ministrul Apărării, generalul Nicolae Ciucă, a spus acum jumătate de an la audierile din Parlament că „offsetul pe programele guvern la guvern, din păcate, nu poate fi concretizat într-o legislație națională pentru că el este legiferat la nivelul UE (…)”.

Pe bune, domnule ministru? Cred că este cazul să ne reamintim cum s-a ajuns la această exceptare legislativă în Romania:

La câteva luni după ce Gabriel Oprea a avut oaspeți de seamă acasă chiar în seara alegerilor din 2009 și a devenit ministru al Apărării, F-16 a scăpat învingător în competiția pentru dotarea armatei României.

Până atunci, erau în competiție cinci producători cu avioane noi: Rafale, F-18, F-16 bloc 51 și 52, Grippen și Eurofighter -Typhoon, iar offset-ul era luat în seamă și producătorii știau că sunt obligați să îl facă.

Offset reprezintă operațiunile compensatorii economice din contractele de achiziții din domeniul securității naționale pe care câștigatorul achiziției este obligat să le facă în favoarea producătorilor din țara care a făcut achiziția, într-o anumită proporție, stabilită prin lege – în Romania, 80% din valoarea de achiziție (de exemplu: fabricarea de componente din echipamentul din licitație sau din alte echipamente în țară, transfer de înaltă tehnologie și chiar vânzarea de produse românești pe terțe piețe etc.)

Brusc, a apărut și varianta de F-16 aflate în uz. Ministrul Apărării Gabriel Oprea s-a dus în ședinta CSAT din 24 martie 2010 și a prezentat un proiect de dotare cu F-16 luate de la forțele americane, valoarea proiectului fiind de aproximativ 1,3 miliarde dolari SUA , costurile incluzând: 24 avioane revitalizate și complet echipate.

La fel de brusc, Guvernul Boc da la 1 martie 2010 Ordonanța de Urgență nr. 7/2010, dar aici nu apare exceptarea de la offset.

Aceasta avea să fie introdusă în urma procesului legislativ prin modificarea OUG 7/2013 prin Legea nr. 20/2013, încât să fie exceptate de la offset acordurile de la guvern la guvern, așa că pentru achiziția de F 16 n-a mai fost nevoie să se facă acele contracte offset (de compensare).

Motivul OUG era că venise criza, dar cu toată criza erau producători care doreau să facă offset în cazul în care România le cumpăra avioanele.

Motivul de a se introduce exceptarea contractelor offset în acordurile de la guvern la guvern prin Legea 20/2013, care completa OUG 7/2010, a fost corelarea cu o altă OUG: 114/2011, semnată de același premier Boc, dar și de ministrul Apărării, Gabriel Oprea.

La art. 22 litera f) se spunea că OUG 114/2011 nu se aplică contractelor atribuite de la un guvern altui guvern. OUG 114/2011 transpunea o directivă europeană, Directiva UE 2009/81/CE, unde sunt exceptările prin art. 13, fiind inclusă și exceptarea offsetului de la guvern la guvern în cazul „furnizării de echipamente militare sau echipamente sensibile”.

Și în ziua de astăzi, acordul de la guvern la guvern este exceptat de la offset, după ce Ordonanța de Urgență 58/2015 a Guvernului Cioloș a reluat prevederile OUG 7/2010 a Guvernului Boc, completate cu Legea 20/2013. Că așa zice directiva europeană.

Însă aceasta NU înseamnă că sunt interzise licitațiile, ba dimpotrivă!!!

Iar apelarea la acordul de la guvern la guvern exclude cu bună știință offsetul ce ar putea fi obținut dintr-o licitație. Deci, acela care apelează la acordul de la guvern la guvern în achizițiile României ȘTIE ca ocolește offsetul!

Aceasta deoarece chiar directiva europeană în cauza (Directiva 2009/81/CE) care a făcut la noi posibilă excluderea în cazul acordurilor de la guvern la guvern de la offset arată la art. 11 numit chiar Excluderea unor contracte:

„Nici una dintre normele, programele, acordurile, regimurile sau contractele menționate în această secțiune NU POT FI FOLOSITE în scopul sustragerii de la aplicarea dispozițiilor prezentei directive”.

IPOTEZĂ: Ministrul Apărării ar fi scăpat intenționat rachetele balistice de la Deveselu

Politicienii români nu vor ca România să aibă de câștigat de pe urma contractelor de armament

Rachetele Patriot încing spiritele. Federația Rusă vrea să păzească baza americană de la Deveselu?

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!