Prostia guvernanților și nesimțirea românilor

„Se apropie sezonul estival și toți avem așteptări. Vrem sa mergem pe plajă fără mască, să mergem la munte sau în drumeții, la fel, fără mască. Dar putem să vorbim şi de facilități pentru persoanele vaccinate. Restaurante care să fie deschise 100% dacă toți clienții ar fi vaccinați. Îmi este și mie dor să merg la concerte, la mare sau să beau o cafea pe terasă, relaxat”, a scris ieri pe pagina sa de Facebbok premierul Cîțu.

Prefectul Bucureștiului, Alin Stoica, a declarat zilele trecute la un post TV că vor exista noi măsuri de relaxare dacă rata de infectare ajunge la pragul de 1,5 la mie. „Câteva dintre măsurile respective sunt creșterea capacității sălilor de spectacole și restaurantelor, ele ar putea funcționa la capacitate de 50%, de asemenea, spectacole de tip drive-in sau spectacole în aer liber cu cel mult 300 de participanți”, a spus Alin Stoica.

Când citesc asemenea declarații fără legătură cu realitatea, mă întreb unde trăiesc cei doi oameni de vază. În București, sigur nu.

De aceea, îi invit să circule cu patru dintre cele mai folosite tramvaie din București: 1, 10, 32 și 41. Oameni fără mască, din plin. Nesimțiți, desigur. Nu e vina celor doi politicieni, ci a șmecherilor, de toate culorile, care vor să dovedească că ei „fac” sistemul.

Cîțu și Stoica ar trebui să se plimbe, fără paznici după ei, prin parcurile din București. Și i-aș sfătui să încerce Parcul Copiilor din Sectorul 4. Terase pline ochi, nici vorbă de distanțare socială. Mii de oameni ieșiți la distracție. Foarte mulți, fără mască. Pe terenurile de sport special amenjate, aglomerație.

Sursa foto: Florin Cîțu Facebook

Poliție? N-am văzut! Erau, probabil la pensat sau la răpit oameni de pe stradă pentru a-i rezolva la coaste pe terenuri virane din jurul Bucureștiului. Jandarmi, nici atât. Păi, dacă nu iese de-o bătaie cu galeriile, ce să caute-n parc? Poliție locală? Deloc. O fi știind primarul Danierl Băluță (PSD) de ce.

Eu nu înțeleg de ce guvernanții refuză „să dea liber” la concerte. În oricare dintre tramvaiele menționate mai sus circulă ca sardinele cel puțin 300 de oameni în fiecare oră. Atunci, de ce sunt interzise concertele în aer liber?

La terasele din București stă lumea buluc la mese. Sute de oameni fără mască. Relaxați, că doar nu au cum să mănânce, să bea și să fumeze cu gura acoperită.

Atunci, de ce sunt interzise concertele în aer liber? Numai mintea alambicată a guvernaților știe.

„Știu că tuturor ne este dor de viața dinainte de pandemie. Vreau să reluăm toate aceste activități cât mai repede”, a mai scris premierul. Domnule Cîțu, domnule Stoica, aceste activități sunt deja reluate de românii nesimțiți cu complicitatea subordonaților dumneavoastră.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.