Rachetele Patriot încing spiritele. Federația Rusă vrea să păzească baza americană de la Deveselu?

Ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, a declarat referindu-se la dotarea Armatei României cu rachete Patriot că “în realitate, acele arme defensive ar fi dislocate pentru a apăra baze militare străine, în special elemente ale sistemului strategic antibalistic al SUA, de la Deveselu. Aceasta este analiza Federației Ruse”.

Acum, ce să zică și ambasadorul rus, care și el e evaluat acasă, la Moscova, și în funcție de afacerile pe care le promovează. Sistemul american Patriot este menit să înlocuiască rachetele sovietice Volhov, o afacere de 40 de ani.

Dacă România ar fi cumpărat sistemul rus S 400, ca să dea contracte industriei ruse, în afara NATO, cu siguranță ambasadorul rus nu mai zicea nimic de baza de la Deveselu. Chiar așa, Federația Rusă, de fapt, vrea să păzească ea baza americană de la Deveselu cu rachete S 400?

Unii se gândesc că rapida punere pe direcție a achiziției sistemului Patriot ar putea avea, pe lângă “încărcătura” geostrategică și militară, și una de posibilă câștigare a încrederii partenerului american.

Apropo de influențe, de pildă, cred că domnul Ștefan Minovici, un reprezentant de seamă al comunității de afaceri româno-americane, prezentat în România ca un apropiat al familiei Trump, se va zbate ca în România să se facă și transfer de tehnologie, să se creeze locuri de muncă etc. din această achiziție de Patriot. Sau nu se va zbate?

Doar domnul Minovici este un vechi reprezentant, prin firma lui, al colosului american Raytheon, exact producătorul sistemului Patriot, cel pe care România îl va achiziționa.

Și dl. Minovici știe că Armata României e în mare nevoie, că doar s-a bucurat, în timp, de expertiza generalului Degeratu, fost șef al Statului Major General al Armatei Romane, pe care l-a avut director în firma sa.

Ministrul Apărarii, Adrian Tutuianu a declarat, referindu-se la achiziția de rachete Patriot:”Va fi un acord între Guvernul României şi Guvernul SUA. Vom promova o lege specială în Parlament pentru achiziţia acestui sistem şi apreciem că dacă lucrurile merg aşa cum sunt planificate undeva la sfârşitul lunii octombrie să putem să avem un rezultat final pe care să-l comunicăm opiniei publice. Legat de buget, estimăm că am putea în luna noiembrie să facem o plată în contul acestei achiziţii necesare înzestrării militare”.

Cine spune ca nu există continuitate în Romania în ceea ce privește actul guvernării? De pildă, guvernul actual trebuie să se “sacrifice” și aplice un act normativ emis de Guvernul Cioloș prin care sunt exceptate de la cerințele offset (și) acordurile de la guvern la guvern.

Deci pentru rachetele Patriot nu se va face offset!

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!