Șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a mulțumit ieri Olandei pentru sprijinul operațional și logistic privind rachetele Patriot.
Absolut normal, pentru că afacerea Patriot a fost posibilă tocmai din cauza Olandei. Acum mai bine de 16 ani, România a făcut primul pas în această privință.
Taman între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale din noiembrie 2004, protagoniști fiind Traian Băsescu și Adrian Năstase, România achiziționa în secret niște vechituri de rachete din Olanda. Exact când toată țara era preocupată de altceva.
Știe George Maior, pe atunci secretar de stat în MApN, cum s-au petrecut treburile. Să reamintim că Maior a devenit șeful SRI și apoi ambasador în SUA.
În 2004, Olanda încerca de opt ani să scape de rachetele respective. Avea pe cap și procese ale foștilor militari ce le deserviseră, aceștia acuzând că s-au îmbolnăvit de cancer.
Vechiturile olandeze erau rachete Hawk produse de compania Raytheon și urmau a fi utilizate pentru apărarea înălțimilor medii. Aceste rachete se completează cu rachetele Patriot produse tot de Raytheon care apară înălțimile mari. De altfel, acesta era și planul operațional cu care Raytheon îmbia România.
Cercul vicios al AFACERILOR MEDICALE de siguranță națională
Firește, pentru a folosi vechiturile olandeze, acestea trebuiau modernizate. Apoi, a fost nevoie de achiziționarea „consumabilelor”. Pe banii României, normal.
Apropo, mai știe cineva dacă Raytheon a făcut offset pentru această primă afacere? Că despre următoarea, achiziția rachetelor Patriot, știm că s-au evitat complicațiile prin acorduri guvern la guvern.
Autoritatile române au fost foarte preocupate și au făcut toate demersurile să afle prin „mijloace specifice” cum am aflat în 2005 despre achiziția strict-secretă din Romania.
Voiau să știe și cine „s-a spart”. Invit autoritățile să vadă că informațiile pe care le țineau ascunse de români erau la liber pe un site de profil din străinătate: https://www.milavia.net/news/2005/romania-buys-ex-rnlaf-hawk.html?fbclid=IwAR3cb39WO463C7vOFCHCEa3lX-bW-stUaSOXz9WeXSMpXpZlwMprmM1hnKc
În iulie 2005 scriam că, fără să știe, românii plătesc 23,5 milioane de euro pentru achiziția unor rachete de la fier vechi. Echipamentele militare erau cumpărate din stocul de casat al Olandei.
Cele două guverne au semnat pentru această tranzacție un acord strict secret, dar achiziția prefigura o afacere de cel puțin jumătate de miliard de dolari pentru ca aceste sisteme de rachete să fie funcționale.
Practic, era o parte a plății pentru intrarea în NATO.
Procurorul lui Kövesi din Parchetul European, pion în luptele interne ale Armatei
Rachetele sovietice „Volhov” moștenite de pe vremea Tratatului de la Varșovia trebuiau înlocuite. La Revoluție, Armata avea un stoc de 3.000 de rachete Volhov.
Politicianul și strategul militar român avea de ales între rachetele europene și cele americane. Negocierile de culise au fost mult mai scurte decât credeți.
Scutul teritoriului național avea să fie american. Încă de atunci, un reprezentant al companiei Raytheon, unul dintre cei patru mari coloși mondiali din industria de armament, mi-a declarat că tatonează terenul.
Raytheon fabrica celebrul sistem de rachete Patriot, însă România nu putea să cumpere de la acest producător decât sistemul Hawk, unul mai ieftin.
Date tehnice ale Hawk: rata focului – o racheta la 3 secunde; capacitate – 48 de rachete/baterie; viteza – supersonică, peste 800 m/s; greutate focos – 136,2 kg; înălțimea – 9,14 km; distanța până la care ajunge racheta – aproximativ 40 km; propulsie – combustibil solid.
Trebuie spus că, în toate tranzacțiile inițiale cu armament occidental, România a primit donații.
Avioanele Hercules au fost de la americani și ulterior de la italieni. Sistemele de artilerie antiaeriană Gepard erau de la germani. Și în ceea ce privește fregatele britanice putem vorbi de o donație, într-o primă fază.
Toate aceste donații au constat în sisteme care, în țările de origine, trebuiau trimise la casat, fiind învechite și cu resursele de funcționare depășite.
Întotdeauna, faza următoare a donației a constituit-o modernizarea armamentului, milioanele de dolari sau euro fiind suportate de contribuabilul român.
IPOTEZĂ: Ministrul Apărării ar fi scăpat intenționat rachetele balistice de la Deveselu
Scriam atunci că pentru sistemul de rachete Hawk, totul s-a făcut pe burtă. Armata română a ajuns să cumpere niște vechituri de care Armata olandeză nu mai avea nevoie. Fiarele vechi nu au mai fost donate. Le-am cumpărat cu 23,5 milioane de euro.
Modernizarea lor și integrarea în Sistemul național de apărare antiaeriană urmau a fi făcute împreună cu firma Raytheon. Procedura de achiziție s-a făcut prin negociere cu o singură sursă și astfel rachetele Hawk au fost cumpărate de la Guvernul Olandei.
Pentru plata lor s-a semnat un acord între cele două părți, detaliile fiind atunci strict secrete. Ministerul Apărării Naționale motiva lipsa de transparență explicând că sunt informații cu caracter strict secret.
Așa cum am spus, era secret pentru români. Străinii puteau verifica site-ul menționat mai sus și aveau toate detaliile.
Și Ambasada Olandei a dat dovadă de aceeași lipsă de transparență. Oficialii olandezi au spus că nu dețin detalii privind acest acord.
Sistemele HAWK sunt echipate cu rachete sol-aer MIM-23, o racheta sol-aer dirijată și lansată de pe un șasiu mobil.Aceste rachete au fost folosite începând cu anii 1960 pentru apărarea graniței estice a Republicii Federale Germania. Așadar, România a cumpărat rachete folosite în urmă cu 40 de ani de alte țări.