Partidele din opoziție au spus săptămâna trecută că partidul de guvernare blochează achiziția rachetelor Patriot. Dar nu le-am auzit zbătându-se pentru offset care înseamnă transfer de tehnologie, locuri de muncă etc. în România. Offset-ul este obligatoriu în legislația noastră și alte partide de opoziție prin alte țări se bat pentru el!
Zilele trecute, firma MHS Truck & Bus, aparținând lui Michael Schmidt, prietenul președintelui României, tocmai a câștigat un contract cu MApN de peste 3 milioane de euro pentru a livra Armatei camioane cisternă.
Afacerile sunt afaceri, dar n-am menționa această achiziție de camioane dacă MHS Truck & Bus n-ar fi implicată în politică. Din Monitorul Oficial nr. 326 din 5.05.2017 reiese că MHS Truck & Bus a sponsorizat PNL, iar în Monitorul Oficial nr. 309 din 28.04.2017 se menționează sponzorizarea USR.
Este dreptul companiei și a patronului ei să facă ce vor cu banii. Însă am văzut că reprezentanții MHS Truck & Bus, împreună cu reprezentanții Rheinmetall s-au deplasat la MApN să discute despre viitor în plină derulare a procedurii de achiziții pentru camioane. Iar Rheinmetall a semnat la începutul anului un parteneriat cu Raytheon, compania care produce Patriot, și care vizează piețele de profil din Europa de Est.După cum se vede, parteneriatul Raytheon – Rheinmetall este foarte pragmatic, abordarea de afaceri fiind una ofensivă pe piață.
Ne întrebăm de ce partidele de opoziție finanțate de o companie românească, firma care se prezintă la MApN la negocieri prospective alături de partenerul ce produce rachetele Patriot, nu sunt mai vocale când vine vorba să se facă offset pentru această achiziție? Că doar nu Raytheon sau Rheinmetall se vor zbate ele în locul nostru!
Greu trebuie să-i fi fost domnului Florin Vlădică, șeful Departamentului pentru Armamente, să lase afacerile private și să accepte funcția de secretar de stat în MApN, după ce s-a ocupat de operațiunile omului de afacere Ovidiu Tender prin Senegal ani mulți. Și tocmai dumnealui să se ocupe chiar (și) de achiziția de autocisterne pentru Armată, contract de peste 15 milioane de lei câștigat zilele trecute de compania MHS Truck & Bus.
Să rememorăm câteva amănunte legate de această achiziție care, curios, s-au intercalat exact dupa ce s-a inițiat procedura:
– Anunțul procedurii de achiziții a fost făcut pe 3 august 2017.
– Pe 22 august are loc la MApN întâlnirea dintre MHS Truck & Bus (ce vinde camioane germane MAN) și Rheinmetall, constructorul ce vrea să vândă Armatei transportoare, cu ministrul Apărării, pe atunci Adrian Tutuianu. El reprezintă în Parlament județul uzinei din Moreni, hărăzită să colaboreze cu Rheinmetall, și secretarul de stat pentru armamente Vlădică.
– Pe 24 august, ambasadorul german merge și el la MApN unde se întâlnește cu ministrul Apărării Naționale și unde participă și Vlădică. Normal că se discuta despre “interesul în aprofundarea cooperării tehnico-militare cu partenerul german, prin identificarea și adoptarea unor proiecte concrete care să stimuleze investițiile germane și transferul de tehnologie în România”.
Ulterior, MHS Truck & Bus a câștigat livrarea de autocisterne de cca. 3 milioane de euro.Ne gândim cum ar fi fost ca domnul secretar de stat pentru armamente să fi calculat așa lucrurile: dacă pentru 600 de transportoare avem de dat două miliarde de euro, înseamnă că producătorul va trebui să ne facă offset de cel puțin 1, 6 miliarde euro. De banii aceștia, nemții pot să ne dea “bonus” camioanele, cisternele ce ne sunt necesare, ar face linie de producție și pentru transportoare, și pentru camioane în România, ar transfera tehnologie, ar crea mii de locuri de muncă, ar aduce 100.000 de turiști germani, ar face posibil ca industria română să fabrice fel de fel de lucruri în proiecte germane etc.
Sau, de fapt, sunt unii care au “decretat” că România nu merită așa ceva, iar noi n-avem pe nimeni care să negocieze pentru noi.