Skip to content

Vlad Voiculescu, un surPLUS pentru USR-PLUS

Vlad Voiculescu este un personaj pe deplin mitologic: zeificat de susținătorii partidului său și demonizat de adversari, el face parte, concomitent, din Olimpul și din Infernul politicii românești.

Rar mai întâlnești un asemenea politician cu termometrul reactivității atât de îndepărtat, la extremele ultime, dacă se poate spune așa.

Și, de când a fost detronat, nu poți să nu te minunezi de felul în care USR-PLUS l-a transformat într-un fel de rămășag mistic: sau Voiculescu sau alianța de guvernare. Mai simplu: sau Voiculescu sau NIMIC.

Mărturisesc, și ferocitatea atacurilor dinspre PSD, Antena 3 sau toate televiziunile securistice, și solidaritatea agresivă a USR-Plus mă îngrijorează în egală măsură.

Știu foarte bine că Vlad Voiculescu a fost un meritoriu oengist în lupta cu cancerul, după cum, la fel, știu foarte bine că, în timpul scurtului său mandat de ministru al Sănătății în Cabinetul Cioloș, a promovat câteva măsuri de depolitizare a sistemului sanitar mai ales prin transparentizarea concursurilor.

Am amintit toate acestea fiindcă intervențiile mele critice la adresa lui Vlad Voiculescu de pe rețelele de socializare din ultimele zile au declanșat o serie de acuze, între care și aceea de a face jocul liberalilor.

Evident, de fiecare dată când ești critic cu un partid, celelalte vor înțelege și că îi faci jocul adversarului. Se poate să fac și eu asta, așa că nu mai are niciun rost să mă disculp.

În opinia mea, dl Vlad Voiculescu este foarte posibil să fie cinstit, dar, ca om politic, e nul. Zero barat. A demonstrat asta cu prisosință.

Nu a lămurit povestea cu studiile, nu a știut cum se înmormântează cei decedați din cauza Covid-ului în pofida celor 20 de consilieri, iar criza de la Spitalul Foișor a arătat că e un dezastru nu doar în materie de comunicare, ci, mai ales, în ceea ce privește înțelegerea anticipării unor contexte.

Vreau să spun că, atunci când se vede cu ochiul liber că toți s-au unit să te linșeze, iar tu nu pricepi că trebuie să previi opinia publică despre cine ce urma să se facă cu pacienții, specificând clar responsabilitățile, înseamnă că ești prost (politic) de-a binelea.

În plus, a acționat exact cum au acționat pesediștii în clipa în care secretarul de stat de la Sănătate a semnat ordinul cu privire la criteriile de carantinare fără știrea premierului. E posibil așa ceva? Despre ce orgolii vorbim? Despre ce inteligență politică vorbim atunci când tu îți umilești premierul?

Dar cea mai mare naivitate a fost să nu înțeleagă că, în criza asta a ultimelor zile, opinia publică are nevoie de un țap ispășitor. Fiindcă, se pare că dl Voiculescu a sperat că sacrificatul va fi Arafat.

Numai că Arafat — cu complicitatea jegoasă a PNL-ului — e intangibil! De ce? Simplu. Fiindcă nu amenință niciun politician!

În fine, ultima gafă politică a lui Vlad Voiculescu a venit după demiterea sa. Să spui, după ce ai fost timp de patru luni ministrul Sănătății, că numărul morților în urma Covid-19 e mult mai mare decât cifrele oficiale, asta depășește cu mult orice închipuire!

Și aruncă în neant, cu 50 de vorbe proaste, tot efortul medicilor de a clădi încrederea în știință! Să minți sfruntat, apoi, că ai aflat asta în ultimele zile ale mandatului tău e jalnic în cheie strict umană. Acolo unde USR-PLUS părea că mizează mai mult decât orice.

Sau poate că dl Voiculescu face jocul PSD, exact în aceeași cheie în care eu aș face, acum, jocul lui Cîțu.

(Text apărut inițial în Banatul Azi)

Politicianul mizerabil de la noi