Problemele existențiale ale poporului român, ale românului verde, o măcinau probabil la ceas de seară pe Oana-Gianina Bulai, deputată PSD de Neamț.

Așa că marți dimineață, 21 februarie, a emis un text înălțător care, în niciun caz, nu poate intra în categoria comunicat de presă.

Compunerea deputatei mi-a adus aminte de discursul lui Cațavencu din O scrisoare pierdută: „Fraţilor!… (plânsul îl îneacă.) Ca orice român, ca orice fiu al ţării sale… în aceste momente solemne… (de abia se mai stăpâneşte) mă gândesc… la ţărişoara mea… (plânsul l-a biruit de tot) la România… (plânge. Aplauze în grup)… la fericirea ei!… (acelaşi joc de amândouă părţile)… la progresul ei! (asemenea crescendo)… la viitorul ei! (plâns cu hohot. Aplauze zguduitoare.)”

Redăm integral mesajul mișcător al deputatei Bulai:

„România unită va fi mereu mai puternică! Dacă avem un măr şi îl tăiem în mai multe bucăţi, putem spune că mai avem un măr? Aşa îmi pare poporul român astăzi! Divizat în multe felii, cu multe falii. Și nu pot să înţeleg de ce.

Traversăm o perioadă, în mod real, dramatică, în care ar trebui să fim uniţi, să fim o singură voce. Dar cred că, pentru a putea să ne dăm seama de ce suntem azi în această situaţie, ar trebui să răspundem la întrebarea: cine e românul, cum e românul astăzi? Cum e poporul român?

Este cel care-şi vinde prezentul şi viitorul pe o sută de lei? Este cel care-şi abandonează copiii? Este zgârcit şi invidios? Este omul care nu-şi asumă consecinţele niciunei acţiuni? Este românul xenofob, rasist, misogin? Este adept al naţionalismului excesiv?

SAU Este omul responsabil care trăieşte prezentul cu gândul la viitorul lui şi al copiilor? Este cel care construieşte calificat, cu spirit de răspundere? Este optimistul care analizează efectele şi elimină cauzele care conduc la rezultate negative?

Este omul care învaţă în fiecare zi, care-şi respectă semenii? Este cel care recunoaşte când greşeşte şi se străduieşte să-şi îndrepte greşeala? Este omul educat, ospitalier, generos, iubitor de oameni şi de omenie?

Cum mai este poporul român? Este cel care rabdă nedreptăţile sau cel care se luptă pentru adevăr, pentru dreptate? Este adeptul lui “merge şi-aşa!” sau al lucrului bine făcut? Este poporul care-şi respectă tradiţiile, îşi cunoaşte şi îşi iubeşte istoria?

Este poporul care ştie că nu este nici “buricul pământului”, dar nici paria omenirii? Este colectivitatea care respectă regulile altora şi le încalcă voios pe ale neamului său? Este strălucitul intelectual sau analfabetul funcţional?

De fapt, cum suntem noi şi ce ar trebui să facem pentru ca “cele bune să se-adune, cele rele să se spele”? Cum să facem ca, aşa deosebiţi cum suntem, să răspundem prezent la chemarea: mândru că sunt român?

Pentru că singura soluţie adevărată pentru a putea face faţă tuturor relelor cu care ne confruntăm şi care ne lovesc din toate părţile este de a uni toţi românii de peste tot din lume, de a lucra şi coopera la bunăstarea ţării noastre. De Unitate avem nevoie şi nu de dezbinare între fraţi şi surori! Românii au fost mereu puternici atunci când au fost Uniţi!”

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!