Skip to content

Fostul ministru al Justiției: Iohannis are partea sa de vină în blocarea reformelor din justiție

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a publicat un editorial pe site-ul Digi 24 în care explică practic că președintele țării este unul dintre personajele principale care au pus frână reformelor din justiție și că manipulează opinia publică.

Stelian Ion a fost demis de premierul Cîțu în urmă cu câteva zile, este vicepreședinte al USR, deputat de Constanța și membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaților.

Fostul ministru spune că președintele țării poartă principala răspundere pentru actuala criză politică alături de premierul Cîțu care este omul de paie al lui Iohannis. „Aceștia sunt colaboratorii care îi plac președintelui: oameni de paie, obedienți până-n măduva oaselor. Iohannis are partea sa de vină și pentru blocarea reformelor din justiție”, a scris Stelia Ion.

El a respins categoric acuzațiile că nu s-ar fi consultat pe tema legilor justiției înainte de a le trimite de avizare și a precizat că Iohannis i-a cerut foarte clar să renunțe la desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție – SIIJ, proiect aflat la vot final în Senat.

„Ar fi avut o strategie mai bună: să desființăm secția abia odată cu adoptarea celor trei legi ale justiției. Nu exista niciun argument convingător pentru o astfel de strategie. Tot ceea ce a făcut de atunci a fost exact în direcția tergiversării deciziei privind desființarea SIIJ. S-a văzut acest lucru inclusiv în răzgândirea lui Florin Cîțu față de proiectul pe care l-a aprobat în Guvern și care a fost validat de Comisia de la Veneția”, a mai scris fostul ministru.

Președintele nu a fost de acord nici cu trecerea unei părți din Poliția Judiciară în subordinea parchetelor, fapt ce ar conduce la eficientizarea anchetelor și la eliminarea controlului indirect exercitat de șefii din poliție asupra dosarelor penale, mi-a transmis că este bine cum e acum și că nu este de acord cu această propunere (din programul de guvernare). Cu toate acestea, în continuare ar exista soluții, o preluare a unui număr de 800-1.000 de polițiști de poliție judiciară la parchete ar fi o variantă de mijloc acceptabilă. Dar nu se dorește nici măcar atâta lucru. (Stelian Ion)

Deputatul susține că șeful statului nu a fost de acord nici cu procedura de numire a procurorilor de rang înalt cu avizul conform al Secției pentru procurori a CSM, deși a fost trecută în programul de guvernare. „Adevărul este că domnul președinte vrea numiri exclusiv politice pentru a se asigura că între politicieni nu interferează un factor extern, perturbator. Am văzut cu toții ce soluții a generat pentru conducerea DIICOT tandemul ministru – președinte, cu ignorarea avizului secției pentru procurori”, susîine Stelian Ion.

Am sperat până în ultima clipă că președintele Iohannis va renunța la aceste strategii neinspirate. S-a ales praful până acum de capitolul Justiție din programul de guvernare și din cauza pozițiilor președintelui. (Stelian Ion)

„Modelul de societate pe care ni-l propune Klaus Iohannis îmi displace profund. Acel model bazat pe relații de vasalitate, în care trebuie să te supui suveranului fără să crâcnești. Acel model în care peste justiție se lasă liniștea asurzitoare. De peste doi ani nu mai avem niciun caz de corupție în justiție. SIIJ este eficient: sunt ținuți în anchete interminabile magistrații incomozi, iar gunoiul adevărat e băgat sub preș. În plus, vin mulți bani europeni, mai sunt și PNDL-urile astea folosite mai puțin pentru dezvoltarea comunităților, cât mai ales pentru dezvoltarea firmelor deținute de politicieni sau de prietenii politicienilor aflați la butoane (ieri Dragnea, acum Cîțu), darnici în campaniile electorale. Cui îi trebuie procurori curioși, care să pună întrebări?”, a încheiat fostul ministru.

Jurnalistul Liviu Avram a comentat acest editorial, pe care îl puteți citi întegral pe DIGI 24, astfel: „Dacă există momente importante, mai ales pe partea de Justiție, în care nu v-ați putut explica nicicum poziția președintelui, cred că textul publicat de Stelian Ion le explică absolut pe toate. Simțeam de ceva vreme că în evenimente cruciale e cineva care tot trage frâna de mână, dar nicio secundă nu mi-am imaginat că acela e chiar președintele Klaus Iohannis. Ne-a înșelat pe toți într-un mare fel.”

IOHANNIS, apel către membrii PSD: Să se debaraseze de această conducere nocivă, care duce ţara spre haos şi dezordine

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!