Limbajul de lemn și luatul scamelor de pe epoleți sunt elementele cheie dintr-un comunicat de presă al deputatului PSD de Gorj Mihai Weber.
Inginer mecanic specializat în mașini unelte la București, gorjeanul Weber este parlamentar de 13 ani. După ce a prins scaunul de deputat, a năvălit la cursurile din instituțiile standard la care se duc parlamentarii și unii jurnaliști: Institutul Diplomatic Român sau Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.
A mai dobândit competențe la Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat – ORNISS și este doctorand al târgului de diplome denumit pompos Universitatea Valahia din Târgoviște.
În noaptea de 24 spre 25 martie 2025, Weber a avut o revelație. Cum să perieze epoleții Poliției Române chiar de Buna Vestire? Cum? Simplu: printr-un comunicat inutil de presă publicat pe site-ul Camerei Deputaților.
„Anual, la 25 martie, sărbătorim Ziua Poliţiei Române, structură esenţială în arhitectura de securitate a statului român.
Ne aflăm în faţa a 205 ani, deopotrivă, de istorie şi bilanţ în care Poliţia Română s-a consolidat ca instituţie pregătită să acţioneze în scopul asigurării ordinii publice şi siguranţei naţionale.
Aroganța la volan a trimis doi ofițeri superiori din Poliția Română la biserică și școală
Cu acest prilej, doresc să transmit un mesaj de apreciere şi respect tuturor poliţiştilor care, zi de zi, îşi îndeplinesc cu devotament şi profesionalism misiunea de a proteja cetăţenii şi de a asigura respectarea legii.
Instituţia Poliţiei reprezintă un pilon fundamental al siguranţei naţionale, iar activitatea desfăşurată de cadrele acesteia contribuie esenţial la menţinerea ordinii publice, combaterea infracţionalităţii şi protejarea drepturilor fundamentale ale fiecărui român.
Într-un context marcat de provocări complexe, de la criminalitate organizată şi ameninţări cibernetice, până la siguranţa rutieră şi securitatea comunităţilor locale, profesionalismul şi implicarea forţelor de ordine sunt mai importante ca oricând.
Colaborarea interinstituţională cu celelalte structuri atât interne, cât şi externe, cu atribuţii în domeniul, mai vast, al securităţii, au asigurat un climat normal de funcţionare al componentei de ordine publică şi siguranţă naţională.
Legăturile șefului Jandarmeriei cu PSD
În acest sens, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională rămâne angajată în susţinerea iniţiativelor legislative menite să îmbunătăţească condiţiile de muncă ale poliţiştilor, să modernizeze dotările şi să întărească capacitatea operaţională a structurilor de ordine publică.
O societate sigură şi stabilă nu poate exista fără o poliţie eficientă şi bine pregătită. Poliţiştii României merită nu doar recunoaşterea noastră, ci şi sprijin concret pentru ca activitatea lor să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

Îi felicit pentru întreaga activitate şi pentru continuarea procesului de consolidare şi extindere a capabilităţilor instituţionale şi nutresc convingerea că – prin curaj, eficienţă şi operativitate – îşi vor îndeplini obiectivele şi în viitor, astfel încât integritatea şi etica profesională în cadrul Ministerului Afacerilor Interne să rămână intacte.
În final, nu îmi rămâne decât să adresez un călduros La Mulţi Ani, multă sănătate şi putere de muncă în îndeplinirea obiectivelor specifice cu aceeaşi determinare şi profesionalism.
Rolul dumneavoastră în peisajul instituţional naţional este vital pentru buna funcţionare a societăţii într-un context internaţional de securitate impredictibil.”
Pe pagina sa de Facebook, mesajul e mai concis, dar scris în aceeași manieră: „La Mulți Ani, Poliția Română! Respect și recunoștință pentru cei care ne protejează! În cei 203 ani de existenţă, Poliţia Română s-a consolidat ca instituţie pregătită să acţioneze în scopul asigurării ordinii publice şi siguranţei naţionale și a făcut dovada profesionalismului şi integrităţii sale, mai ales în contextul evoluției democratice a societății românești”.
Cea mai mocirloasă instituție din România: POLIȚIA
„În calitate de preşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor am luat parte la evenimentul prilejuit de Ziua Poliţiei Române, în prezenţa domnului Prim-ministru, Ion-Marcel Ciolacu, şi a domnului Viceprim-ministru şi Ministru al Afacerilor Interne, domnul Cătălin-Marian Predoiu.”
„Poliţia Română şi Ministerul Afacerilor Interne găsesc în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională un partener, astfel încât, prin buna colaborare interinstituţională, să îmbunătăţim cadrul legislativ cu incidenţă în domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale. La Mulţi Ani, multă sănătate şi putere de muncă în îndeplinirea obiectivelor specific întregului personal al Poliţiei Române!”
Comisia de apărare, ordine publică și siguranță națională al cărei președinte este Weber trebuie să verifice activitățile din domeniile respective și are rolul de a asigura controlul parlamentar asupra instituțiilor responsabile. Monitorizează și evaluează activitatea acestor instituții.
Mihai Weber a făcut din totdeauna parte din această comisie în care fost membru, vicepreședinte sau președinte, dar și din Comisia parlamentară specială pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe.
Traficantă de ovule decedată de patru ani, încă urmărită de Poliția Română
Controversele care au marcat activitatea Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională în ultimii ani au fost semnalate de presă: represiunea din 10 august 2018 soldată cu 433 de victime sau fabrica de doctorate de la Academia de Informații și Academia Militară.
HotNews.ro scria în urmă cu ceva timp despre eficiența controlului parlamentar asupra activităților Serviciului Român de Informații (SRI) și Serviciului de Informații Externe (SIE). Opoziția a susținut că nu există un control real asupra acestor instituții, iar unii parlamentari au fost acuzați că ar favoriza interesele serviciilor în detrimentul transparenței și responsabilității.